Urheilutähti Iivo Niskanen

17 tammikuun, 2019 | By Lisää

Iivo Henrik Niskanen on suomalainen maastohiihtäjä. Niskanen on syntynyt Oulussa tammikuussa vuonna 1992. Hän asuu nykyisin Kuopiossa, ja edustaa Puijon hiihtoseuraa seuratasolla. Niskanen vaihtoi Vuokatti Ski Teamista Puijon hiihtoseuraan vuonna 2018.

Urheilutähti Iivo Niskanen

Urheilutähti Iivo Niskanen

Puijon hiihtoseura on perustettu vuonna 1930, ja seuran toimintaan kuuluu ampumahiihto-, hiihto-, mäkituomari- ja mäkijaostot. Seuran arvoihin kuuluu: liikunnallisuus ja terveet elämäntavat; urheilullisuus ja tavoitteellisuus; sekä kasvatuksellisuus ja suvaitsevaisuus. Hiihtoseuraan kuuluu noin 600 jäsentä, joita seura kannustaa toiminnallaan harrastamaan talviurheilua. Niskanen on viihtynyt suksien päällä jo pikkupojasta lähtien, ja taittoi koulumatkansakin hiihtäen. Niskasen ensimmäinen valmentaja oli Esko Paavola. Vuoden 2013 keväästä lähtien häntä on valmentanut entinen maastohiihtäjä Olli Ohtonen. Ohtonen valittiin vuoden valmentajaksi vuosina 2017 ja 2018 Suomen Valmentajat ry:n toimesta. Ohtonen edusti oman uransa aikana Vuokatti Ski Teamia, kuten Niskanenkin uransa alussa. Iivo ei ole ainut Niskasen perheen menestynyt jäsen. Hänen siskonsa Kerttu Niskanen on myös maastohiihtäjä, ja toinen siskonsa Katri Niskanen voitti vuonna 2009 Muodin huipulle -kilpailun. Kerttu Niskanen on syntynyt vuonna 1988, ja voittanut kaksi olympiahopeamitalia. Maasto- ja kilpahiihdosta Iivo innostui seuratessaan siskonsa jalanjälkiä. Katri Niskanen voitti Muodin huipulle -ohjelman lisäksi Vuoden suunnittelija -palkinnon vuoden 2014 ELLE Style Awardseissa. Katrilla on ollut vuodesta 2010 omaa nimeään kantava vaatemerkki, ja mallistoja myydään Euroopan lisäksi myös Aasiassa, Lähi-Idässä ja Yhdysvalloissa. Iivo Niskasella on myös kolmas sisko, Iita Niskanen. Niskasten vanhempien nimet ovat Eero ja Tanja Niskanen, ja he ovat tukeneet kaikkia lapsiaan heidän valitsemilla urillaan.

Iivo Niskanen on ollut aviossa heinäkuusta 2018 entisen kilpahiihtäjän, Saana Kemppaisen kanssa. Vihkiminen tapahtui vaivihkaa, ilman julkisuutta Kuopion tuomiokirkossa. Parin toiveiden mukaan vihkiminen tapahtui onnenpäivänä 7. heinäkuuta. Isä Eero Niskanen kertoi medialle liikuttuneensa nähdessään poikansa alttarilla. Bestmaneiksi Niskanen oli valinnut huippuhiihtäjä Juho Mikkosen, sekä hyvän ystävänsä ja naapurinsa Vili Vajannon. Juho Mikkonen on Iivon siskon, Kertun kihlattu. Häiden jatkoilla esiintyi tunnettu suomalainen artisti Reino Nordin.

Mainetta ja mammonaa

Niskanen on voittanut kaksi olympiakultaa. Niskanen koki olevansa elämänsä kunnossa vuoden 2014 olympialaisten aikaan, jolloin hän voittikin parisprintin Sotšin olympialaisissa. Tämä oli Suomen ensimmäinen talvikisojen olympiavoitto 12 vuoteen. Vuonna 2018 Niskanen voitti 50 kilometrin hiihdon Pyeongchangin olympialaisissa. Hän kukisti venäläisen Aleksandr Bolšunovin viimeisellä kilometrillä, kartuttaen eroa 18,7 sekuntia. Vuonna 2017 Niskanen voitti MM-kultaa 15 kilometrin perinteisestä hiihdosta, ja MM-pronssia perinteisen hiihdon parisprintistä. Niskanen on nykyään ennakkosuosikkien joukossa joka kerta, kun kisoihin kuuluu 15 kilometrin hiihto. Niskanen on oppinut kuuntelemaan omaa kehoaan, ja tietää milloin hän on huippukunnossa ja milloin ei. Maailmancupin ykköspaikan Iivo Niskanen on voittanut vuosina 2014 ja 2016 Rukalla, ja tammikuun 20. päivä vuonna 2019 Otepäässä, Virossa. Otepään kisoissa norjalainen moninkertainen arvokisamitalisti Martin Sundby jäi 48 sekunnin päähän Niskasen tuloksesta. Hänen mukaansa Niskasessa oli enemmän aikaa valmistautua kisoihin, kuin hänellä, mistä johtuen tulos oli nyt tämä. Sundbyn mukaan hänen ja Niskasen vertaileminen näissä kisoissa oli sama, kuin vertailisi omenoita ja päärynöitä. Paremman urheiluhengen omasi norjalainen Sjur Röthe, jonka mukaan Niskasta ei päihitä kukaan, silloin kun hän on parhaimmillaan fyysisesti ja henkisesti.

Niskanen on valittu Vuoden urheilijaksi vuosina 2014, 2017 ja 2018. Itsenäisyyspäivänä vuonna 2017 hän sai Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkin solkineen. Itsenäisyyspäivänä 2018 Niskaselle myönnettiin myös Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki solkineen.


Mainetta ja mammonaa

Category: Urheilu

Comments are closed.