Telinevoimistelu on vahvojen ihmisten laji

12 elokuun, 2018 | By Lisää

Vaikka tämän lajin nimi kuulostaa monen ihmisen mielestä liikuntatunnilla tapahtuvalta hommalta, sitä se ei lähelläkään ole.

Telinevoimistelu on vahvojen ihmisten laji
Telinevoimistelu on vahvojen ihmisten laji

Se on ollut jo pitkään olympialaji, ja sen seuraaminen on aina mielenkiintoista. Harvemmin tavalliset ihmiset kuitenkin pystyvät sellaisiin saavutuksiin, mitä telkkarista olympialaisten aikana näkyy: vaikka tuntuu siltä, että kilpaileva ihminen on erittäin kevyt eikä suoritus tuo hänelle sen kummempia vaikeuksia, se ei mene ihan näin. Telinevoimistelua treenataan ja treenataan pitkään. Lisäksi telinevoimistelijan ura jää usein melko lyhyeksi ja vanhemmassa iässä moni entinen telinevoimistelija valittaa niveltensä kunnosta – mutta nytkin, kun asiasta on paljon tietoa, löytyy näitä telinevoimistelulle vannoutuneita ja uskaltavia ihmisiä.

Urheileva Lääkäri

Suomen kansalla on olemassa oma sankarinsa telinevoimistelussa. Hänen nimensä on Heikki Ilmari Savolainen, ja hän oli yksi parhaiten menestyneistä telinevoimistelijoista koko maailmassa. Heikki syntyi Otto Savolaisen ja Hilja Sofia Kaskisen perheeseen vuonna 1907 Joensuussa ja avioitui Aune Mirja Karhumäen kanssa vuonna 1933. Hän luki ylioppilaaksi kotikaupungissaan Joensuussa vuonna 1927, minkä jälkeen opiskeli voimistelun opettajaksi Helsingin yliopistossa, mutta siihen hän ei opintojaan päättänyt: seuraavaksi hän luki lääketieteen lisensiaatiksi ja suoritti tutkinnon vuonna 1939. Suomen vaikeampina aikoina Heikki Savolainen on toiminut pataljoonanlääkärinä talvisodassa ja lääkintämajurin arvoisena kenttäsairaalan päällikkölääkärinä jatkosodassa. Urheilusaavutusten lisäksi hänellä on kunniamerkkejä myös sodan ajoilta. Kun sodat olivat vihdoin viimein ohi, Savolainen siirtyi Kajaaniin, missä hän on tehnyt töitä kaupunginlääkärinä eläkkeelle jäämisensä asti. Niin kuin aikoinaan Kaarina Kari, myös Savolainen nimettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden kunniatohtoriksi – ja niin kuin Kaarina Karillekin, hänelle myönnettiin Suomen urheilun suuri ansioristi.

Vaikka jatkuva opiskelu ja Suomen sodat ovat vaatineet Savolaiselta paljon aikaa, hän ehti harrastaa urheilua ja tehdä sitä myös ammatillisesti. Hänen kilpailu-ura alkoi aika myöhään, vuonna 1928, kun Savolainen oli jo 21 vuotta nuori mies, ja kesti kokonaiset kaksikymmentäneljä vuotta eli kuusien olympialaisten verran. Hänen ensimmäisen mitalinsa Savolainen on voittanut Amsterdamissa vuonna 1928 ja se oli pronssia; suoritus oli kuitenkin merkittävä, sillä siihen mennessä Suomella ei ollut yhtään henkilökohtaista voimistelumitalia. Myös hänen viimeinen mitalinsa on merkillinen: se on voitettu silloin, kun Savolainen oli jo neljänkymmenen neljän vuoden iässä ja se oli kotikisojen joukkuekilpailuissa voitettu pronssi. Kaiken kaikkiaan hänellä on kuusi pronssimitalia eri vuosien olympiakisoista. Menneiden hyvien saavutusten ansiosta Savolainen vannoi olympiavalan Helsingin olympialaisten avajaisissa vuonna 1952.

Mitaleita

Kuuden pronssimitalin lisäksi Heikki Savolaisella on ollut muitakin saavutuksia. Vuonna 1948, kun Savolainen oli jo neljänkymmenen vuoden iässä, hän voitti kaksi olympiakultaa Lontoossa: toinen tuli joukkuekilpailusta ja toinen hevosesta. Sitä ennen hän on saanut myös hopeaa vuonna 1932 Los Angelesissa pidetyissä olympialaisissa, ja se tuli rekistä. Samoista Los Angelesin kisoista hän lähti myös kolme pronssimitalia taskussaan: moniottelusta, nojapuista ja joukkuekilpailusta. Lisäksi Savolainen sai pronssia taas jälleen kerran hevosesta vuonna 1928 Amsterdamissa, kuten edellä jo mainittiin ja kaksi pronssia joukkuekilpailusta, toinen Berliinissä vuonna 1936 ja toinen Helsingissä vuonna 1952.

Loppu

Heikki Savolainen kuoli vuoden 1997 lopussa. Hän on ollut merkittävä persoona koko Suomelle sekä urheilussa että ammatillisessa toiminnassaan, jolloin hän tuki Suomen maata sen vaikeimpina aikoina ja teki työtään aina rauhallisesti ja harkitsevasti. Hänet haudattiin Savolaisten perhehautaan Kajaanin hautausmaalle, ja kymmenen vuotta myöhemmin hänelle pystytettiin muistomerkki Kajaanin Rantapuistoon. Lisäksi Kajaanissa sijaitseva Kajaanin varuskunnan urheilutalo- ja uimahallirakennus nimettiin Heikin kunniaksi: se on tänä päivänä Heikinhalli.

Category: Urheilu

Comments are closed.