Tärkeä nainen suomen urheilussa – osa 2

10 elokuun, 2018 | By Lisää

Kaarina Kari on toiminut voimistelun opettajana ja samalla koko koulun lääkärinä Helsingin Suomalaisessa tyttölyseossa jopa 1960-luvulle asti. Vuonna 1959 hän sai professorin tittelin, jonka vahvisti tuon aikainen Suomen presidentti Urho Kekkonen.

Tärkeä nainen suomen urheilussa
Tärkeä nainen suomen urheilussa

Hänen uransa on ollut erittäin monipuolinen: Kaarina aloitti sisällissodan aikoina ambulanssilääkärinä, minkä jälkeen toimi talvisodan aikaan lääkärinä Kivelän sairaalassa ja sen jälkeen vielä jatkosodan aikana Suojärven ja Korpiselän huoltolääkärinä. Urheilua on kuitenkin ollut koko ajan taustalla: jopa näissä pienissä kylissä Kaarina Kari järjesti kyläläisille liikuntaharrastuksia. Pääpaino oli tyttöjen ja naisten urheilussa.

Naisten Liikunnan Merkitys Ja Kehitys

Tänä päivänä Kaarina Kari muistetaan lääkärinä, voimistelunopettajana, kirjailijana ja liikuntajärjestöjohtajana – ja kaikki nämä yhdessä tekevät Kaarinasta liikuntavaikuttajan. Hän on ehtinyt kirjoittamaan paljon oppikirjoja terveys- ja liikuntakasvatuksen opetuskäyttöön sen lisäksi, että hänellä riitti aikaa kehittää uusia liikunta-ajatuksia varsinkin naisten keskuudessa ja harrastaa liikuntaa myös itse. Hän on toiminut sellaisenkin järjestön kuten Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton puheenjohtajana reilut kolmekymmentä vuotta, ja haki ideoita ohjaustoimintaansa sekä omasta päästä että ulkomailta. Häntä voidaan sanoa myös Kisakallion Urheiluopiston äidiksi, sillä hän oli perustamassa sitä vuonna 1949. Kaarinan voimavanne on myös nimenomaan Kaarina Karin kehittämä liikuntaväline. Lisäksi 1920-luvulla Kaarina Kari pääsi vetämään radion voimistelutunteja. Kaarina Kari oli panostanut työssään aina naisten liikuntaan ja muutenkin naisten asemaan. Itse Kaarinan alkuelämä on ollut vaikeaa ja hän menetti kaikki sukulaisensa hyvin varhaisessa iässä, ja näihin aikoihin naisen jääminen koko maailman kanssa yksin on varmasti tuonut hänelle taistelun halua. Hän pitikin naisista huolta hyvin paljon ja kohteli heitä ikään kuin herkkänä ja melkein uhanalaisena ihmislajina, ja teki paljon töitä sen eteen, että naiset voisivat vihdoin viimein ymmärtää: urheilu ja liikkuminen ei ole vain miesten asiaa – ja urheilua voi harrastaa jokainen ihminen.

Noina aikoina se on kuitenkin ollut enemmän niin, että urheilu oli miesten asia ja siitä tehtiin uria, mutta säännöllisen ja terveen liikkumisen kulttuuria ei juuri ollut. Toisaalta, Kaarina ymmärsi myös sen, että tällainen iso muutos Suomen liikuntakulttuurissa vaatii paljon muutakin kuin tribuunilta puhumista: se oli vaatinut naisten ajattelumaailman muuttamista, ja senkin eteen Kaarina Kari on tehnyt paljon töitä. Tässä täytyy vielä mainita sellainen seikka, jota eivät kaikki Kaarina Karin fanit tiedä. Ollessaan Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton puheenjohtaja, Kaarina Kari oli vastustanut naisten kilpaurheilua ja noudatti vanhoja perinteitä kannustaen erilaisia uhkailuja siitä, että naisen urheiluharrastus tulee vaikuttamaan naisen tulevaan äitiyteen negatiivisesti ja naisellisuus tulee jäämään naisen ulkonäöstäkin pois. Kyse ei kuitenkaan ollut mistään huonosta asiasta vaan siitä, että Kaarinalla oli selkeä käsitys naiselle sopivasta liikunnasta: sen pitää olla sellainen, että nainen pysyy terveenä ja vahvana, mutta urheilumaailmaan naisten ei pitäisi mennä. Takana oli tätäkin isompi ajatus: urheilumaailma oli jo noina aikoina kokonaan miesten vallassa, ja jos naiset perustaisivatkin oman urheiluliiton, he lähtisivät kuitenkin kilpailemaan aina miesten rakentamien sääntöjen mukaan. Kaarina yritti vetää selkeän viivan naisten kuntourheilun ja miesten ammattiurheilun välille, mikä hänen aikoihin on ollut ihan sopiva aloite. Hän ei myöskään voinut kannustaa sitä, että naisseuroissa valmentajina toimisivat miehet. Kaarina Kari kuoli vuonna 1982. Liikunta on ollut läsnä elämässään koko ajan, mikä todennäköisesti on vaikuttanut myös hänen elinikänsä pituuteen. Tänä päivänä hänet muistetaan monen liikuntaan liittyvän nykyaikaisen käytännön äitinä ja sitä hän on ollutkin: aina pirteä, aina energinen ja aina liikkeellä.

Category: Urheilu

Comments are closed.