Tärkeä nainen suomen urheilussa – osa 1

8 elokuun, 2018 | By Lisää

Urheilu ei ole pelkkää liikkumista. Siihen kuuluu myös paljon muuta: käytännön valmisteluita, psykologiaa, oikeaa ravintoa, päivän rytmiä ja niin edelleen.

Tärkeä nainen suomen urheilussa – osa
Tärkeä nainen suomen urheilussa – osa

Valitettavasti melkein jokaiseen urheilulajiin liittyy myös lääkäreitä, sillä urheilijat vammautuvat pahemmin tai vähemmän pahasti säännöllisesti ja he tarvitsevat yleensä nopeampaa palautumista kuin tavalliset ihmiset: muuten treeniprosessiin paluu tulee onnistumaan hitaammin ja huonommin. Suomessa on ollut ainakin yksi sellainen vaikuttaja, jonka jättämää jälki maamme urheiluun näkyy tänäkin päivänä.

Vanhan Ajan Naisprofessori

Kaarina Kari syntyi Kalvolassa vuonna 1888 papin perheeseen. Hänen isosisko oli silloin jo kuollut, vaikka syntyikin vain vuosi ennen Kaarinaa. Kaarinan jälkeen perheeseen syntyi vielä kaksi lasta, kaksospojat Kalervo ja Kullervo, mutta toinen heistä kuoli myös lapsuudessa. Sen jälkeen Kaarina menetti isänsä, kun hän oli vasta neljä vuotta nuori, ja jäi Kalervo-veljen ja äidin kanssa kolmestaan. Kuitenkin myös Kalervo menetettiin pian: vuonna 1918 hän kuoli jäykkäkouristukseen sisällissodassa tapahtuneen haavoittumisen jälkeen. Äidin Kaarina menetti vuonna 1920 ja jäi koko maailmaan aivan yksi. Silloin hän asui jo Helsingissä, missä hänen äitinsä piti täysihoitolaa ja ruokalaa.

Ennen Helsinkiin muuttoa Kaarina pääsi ylioppilaaksi Tampereella 1908, minkä jälkeen valmistui voimistelunopettajaksi vuonna 1911. Kaarinan isä oli kuitenkin joskus unelmoinut tyttärensä tulevaisuudesta lääkärialalla, ja Kaarina luki sitten lääkäriksikin ja sai paperit vuonna 1917. Oli Karin elämässä tilaa myös väitöskirjalle, jota hän työsti aiheesta ”Kuinka loman vietto vaikuttaa oppilaiden suorituskykyyn”, mutta se jäi kesken: väitöskirjaa ohjannut professori kuoli kesken prosessin, Kaarina keskittyi enemmän voimisteluun kuin tieteellisen työhön ja väitöskirja jäi kesken. Kaarina lähti kuitenkin kehittämään ajatustaan käytännön eikä väitöskirjan kautta. Hän oli silloin töissä opettajana ja vuonna 1929 järjesti luokalleen hiihtovaelluksen Kajaaniin ja Sotkamoon. Tämä tapahtui pääsiäisloman aikana ja sen jälkeen Kaarina teki kovasti töitä sen eteen, että kouluihin hyväksyttäisiin hiihtolomat. Hän sai tähän työhön kumppanikseen Tahko Pihkalan, jota nykyään kutsutaan hiihtoloman isäksi, mutta ajatuksen äitinä pysyy Kaarina Kari.

Vannoutunut Retkeilijä

Kaarinan elämän kautta on kulkenut ajatus, että liikunta tuo terveyttä ja terveys elämäniloa. Yksi hänen sitaateista kuuluukin näin: ”Onnellinen on se, joka on niin terve että voi lähteä retkelle ja vielä onnellisempi se terve, joka ymmärtää lähteä retkelle”. Kaarina Kari on vaeltanut myös Suomen korkeimmalle huipulle Haltille, ja vei sinne Fazerin peltorasian, jossa oli kirja. Siihen kirjaan kaikki huipun valloittajat saivat kirjoittaa nimensä, ja tänä päivänä niitä nimiä on siellä noin kaksisataa tuhatta. Samoihin aikoihin hän kehitti itselleen myös sopivat housut, joita käytti hiihtäessään hameen sijasta, kun sen ajan naiset käyttivät kaikki vain hameita.

Niin kuin merkittävän ihmisen yleensä kuuluukin olla, Kaarina oli koko ajan liikkeellä ja jakoi energiaa myös maailmalle. Hän oli kiinnostunut liikunnasta, voimistelusta ja sen suosion kasvusta, ja teki sen eteen paljon töitä muun muassa erilaisten opintomatkojen avulla. Hän tutustui hiihtoon ja lasketteluun Norjassa ja Ruotsissa ja kävi Tanskassa tutustumassa primitiiviliikuntaan; tämän jälkeen hänestä tuli se ihminen, joka toi laskettelun Suomeenkin. Lisäksi hän kävi ihmettelemässä telinevoimistelua tuon aikaisessa Tshekkoslovakiassa, vieraili lukuisissa Saksan liikuntakouluissa, kätteli Hitleriä Berliinin olympialaisissa ja haki kokemusta myös itänaapuriltamme Neuvostoliitolta Moskovan ja Leningradin matkoillaan. Seuraavassa kirjoituksessa jatkamme tämän ihmeellisen naisen elämäkertaa, sillä hän on vaikuttanut nykypäiväämme hyvin paljon. Hänen vaikutuksensa näkyy monella muullakin tavalla kuin kouluissa pidettävillä hiihtolomilla ja sillä, että naiset saavat nyt pitää housuja päällä.

Category: Urheilu

Comments are closed.