Suomalaista moottoripyöräurheilua – osa 2

17 heinäkuun, 2018 | By Lisää

Viime postauksessa kerroin siitä, mitä stunt-urheilu pitää sisällään. Moottoripyörällä temppujen tekeminen on kuitenkin jotain muutakin kuin pelkkiä näyttelyjä, hienoja pyöriä ja kallista harrastettavaa, ja lisäksi temppuja voi tehdä muillakin pyörillä. Suomessa on menestytty hyvin erilaisten hyppyjen kanssa, ja täällä tutustummekin kahteen suomalaiseen hurjapäähän.

Suomalaista moottoripyöräurheilua – osa 2
Suomalaista moottoripyöräurheilua – osa 2

Nuorisossa On Energiaa

On ihan selvää, että uusissa urheilulajeissa parhaiten menestyy nuoriso. Nuorilla pojilla ja tytöillä on rohkeutta kokeilla ja he aloittavat uudet harrastukset paljon helpommin kuin aikuiset. Tämä koskee myös FMX-lajia, joka on muunnelma motocross-lajista ja jonka täysi nimi on Freestyle Motocross. Motocross-pyöriä muokataan urheiluun sopiviksi ja niillä ei nyt vain ajeta mutaisia reittejä vaan tehdään temppuja hyppyjen ilmalennon aikana. Tällainen laji vaatii erinomaista fyysistä kuntoa, nopeaa reaktiokykyä ja tietysti huimapäisyyttä. Yksi lajin uusista nimistä on Sebastian Westberg, joka hyppäsi pyörän selkään ensimmäistä kertaa jo kahdeksan vuoden iässä. Noin kymmenen vuotta sitten hän näki FMX-näytöksen Hartwall Areenalla ja vaikuttui siitä niin paljon, että vaihtoi pyöränsä crossipyörään ja rakensi itselleen oman treenihyppyrampin. Tämän jälkeen Westberg on treenannut paljon ja treenaa paljon vieläkin – ja kaikki tämä tapahtuu opiskelun ohella. Sebastianissa näkyy kurinalainen asenne: hän treenaa silloin, kun hänen kaverinsa juhlivat, ja opiskelee myös paljon, sillä hän haluaa saada rakennusmestarin paperit aikaisemmin kuin luokkakaverinsa. Hän myös mainitsee, että vaikeammat stunt-temput vaativat myös enemmän treeniä, ja mitä syvemmälle tähän urheiluun lähdetään, sitä enemmän treeniä jokainen uusi temppu vaatii. Sebastian Westberg ajaa Stunt Freaks Teamissa, mutta harjoittelee yleensä yksin. Näytöksissä hänet voi kuitenkin nähdä silloin tällöin myös muiden tiimin kuskien kanssa, ja tällaisiin näytöksiin kuuluu yleensä sekä stunttia että hyppyjä.

Vielä yksi FMX-lajia harrastava poika on Team Barbendersin jäsen Juha-Pekka Poutiainen. Hän on ainoa, jonka kokoamiin ramppeihin luottaa myös Sebastian Westberg, vaikka muuten hänellä on tapana koota ramppinsa itse. Tämä onkin ihan ymmärrettävää: pienikin virhe saattaa aiheuttaa isoja seurauksia, eikä kukaan voi ymmärtää rampin oikean kokoamisen merkitystä paremmin kuin itse urheilija. Juha-Pekka Poutiainen on ajanut moottoripyörää kymmenvuotiaasta asti. Hän innostui FMX-lajista videoiden kautta, ja niin kuin Sebastiankin, hän rakensi oman ensimmäisen treenipaikkansa itse. Hän treenasi paljon ja innolla, eikä ollut mikään ihme, että jo kuudentoista vuoden iässä Juha-Pekka pääsi kiertueelle Suomen FMX-lajin uranuurtaja Jussi Seljaksen kanssa. Tänäkin päivänä hän hakee uusia ideoita omaan ajamiseensa YouTubesta. Yleensä lajissa on tyypillistä, että kopioidaan muiden tekemiä temppuja, sillä niistä ei kuitenkaan tule koskaan samanlaisia. Omien temppujen kehittäminen on myös mielenkiintoista.

Yhteenvetona

FMX-harrastuksen voi aloittaa missä tahansa iässä, mutta nuorempana se on varmasti helpompaa. Suomessa on kuitenkin todella hyvät olosuhteet treeneihin, jos lyhyttä kesäkautta ei oteta huomioon: lyhyen kesän vastineeksi meillä on olemassa tarpeeksi tilaa, missä voidaan harjoitella mitä tahansa uutta lajia, ja kaikesta voi aina sopia kavereiden, naapureiden tai vaikka kaupungin kanssa, kun kyseessä on jo vakavampia suunnitelmia. Vammoja sattuu lajissa silloin tällöin, mutta sekä Sebastian Westberg että Juha-Pekka Poutiainen ovat asiasta samaa mieltä: asenne ratkaisee. Vammoista voi aina toipua, ja sen jälkeen jatkaa treenaamista siihen saakka kunnes motivaatiota riittää – ja sehän vain kasvaa koko ajan. Poikia voidaan nähdä erilaisissa stunt- ja FMX-näytöksissä kesällä Suomessa ja lähitulevaisuudessa toivottavasti myös ulkomailla.

Category: Urheilu

Comments are closed.