Soutuperinnettä kunnioittaen sulkavassa

8 elokuun, 2018 | By Lisää

Nelipäiväinen Sulkavan Suursoutu järjestetään vuosittain heinäkuussa Saimaalla. Kisa on oletettavasti maailman suurin soutuveneiden kisatapahtuma. Tapahtumasta onkin tullut ennätyssuosittu, ottaen huomioon, että kisan alkuvaiheessa 60-luvun lopulla osallistujia oli 38. 2000-luvulle tultaessa osallistujia on parhaimmillaan ollut yli 10 000.

Soutuperinnettä kunnioittaen sulkavassa

Soutuperinnettä kunnioittaen sulkavassa

Sulkavan Suursoutuun saa osallistua kuka vaan, vanha tai nuori, kunhan kuntoa riittää, sillä soutureitti on 60:n kilometrin mittainen. Reitti kulkee Hakovirralta Sulkavan keskustan soutustadionille. Yösoudussa sama reitti soudetaan päinvastaiseen suuntaan. Sulkavan Suursoudussa on useita eri sarjoja, ja vuonna 1984 kirkkoveneet osallistuivat ensikertaa kilpailuun.

Kilpailusarjat ja ilmoittautuminen

Kilpailuun voi osallistua esimerkiksi kirkkoveneiden 60 kilometrin matkaan, tähän sarjaan on kaksi lähtöä. Pienveneluokissa on lukuisia lähtöjä sekä ikäluokkia. Näihin voi osallistua joko yksin tai parivaljakkona. Erikoisveneluokassa, johon kuuluu kanootit ja kajakit, on yksi lähtö ja venekunnassa voi olla 3-6 soutajaa. Sulkavan kisassa on myös ns. 70:n kilometrin retkisoutukisa, joka sisältää yöpymisen Varvirannanleirikeskuksessa. Tähän sarjaan saa osallistua kaikki veneluokat ja lähtöjä on kaksi. On olemassa myös puolet lyhyempi ja helpompi soutumatka, 30:n kilometrin Stadion-Linnavuori-Stadion-reitti, johon saa osallistua myös kaikki veneluokat. Tämä kisa on nuorten soutajien suosiossa.Kilpailuun voi ilmoittautua Sulkavan Soudun omilla sivuilla ja se kannattaa tehdä ajoissa, sillä halukkaita kisaan on paljon. Mikäli ei omista omaa venettä, Sulkava-Seuralta saa kirkkoveneitä vuokralle, tässä pätee sama sääntö, ajoissa kannattaa olla, veneitä on kuitenkin rajallinen määrä. Osallistumismaksuun sisältyy myös ruokailu joka järjestetään soutustadionin kisaravintolassa. Omat eväät on ehkä kuitenkin syytä ottaa reitille, jos vaikka uupumus iskee.Yleisö voi seurata soutua stadionilla tai reitin toisessa päässä Hakovirralla. Reitin puolivälissä on myös mahdollisuus tarkkailla soutajia Kietävälän lossilla. Stadion on tosin suosituin ja kätevin yleisön kannalta, sillä se sijaitsee keskustassa ja lähellä Sulkavan palveluita ja toria.

Soutamisen ohella

Sulkavan Suursoudussa tapahtuu muutakin kuin soutamista. Stadionin takana sijaitsee torialue joka toimii järjestelytoimikunnan toimipisteenä, mutta myös palvelee kaikkia soutukisoja katsomaan tulleita vieraita. Sieltä löytyy torimyyjiä, ruoka- ja juomatelttoja, sekä esiintymislava, jolla eri artistit viihdyttävät soutajia ja kannatusjoukkoja pikkutunneille asti. Sulkavan Soudun päättymistä juhlistetaan lauantaina rantajuhlien merkeissä, vaikka sunnuntaina ohjelmassa on vielä retkisoutajien maaliintulo.

Soutamisen taikaa

Soutaminen on mahtava urheilu- ja ulkoilulaji. Soutaessa voi samalla ihailla kaunista Suomen luontoa ja nauttia soudun tuomasta rauhoittavasta liikkeestä. Soutaminen ei oikeastaan ole voimalaji, vaan vaatii lähinnä oikeanlaista tekniikkaa, jolloin soutaminen tuntuu mielekkäältä ja palkitsevalta. On tietenkin plussaa noin kisailumielessä, jos sattuu olemaan taitava soutaja ja sen lisäksi nopea. Soutukisan idean isä on veneentekijä Kauko Miettinen, joka on vieläkin vuosittain mukana kisan järjestelyissä. Hän oli myös mukana paljastamassa Sulkavan Suursoudun patsasta, joka pystytettiin Sulkavan keskustan aukiolle vuonna 2007. Samaan tilaisuuteen osallistui viisi miestä jotka olivat mukana ensimmäisessä Sulkavan Soutukisassa vuonna 1968.Ensimmäisen Sulkavan Suursoudun voitti Einari Luukkonen ajalla 8 tuntia ja 29 minuuttia, melkoinen suoritus 67 vuotiaalta. Nopeimmin tähän mennessä reitin on kiertänyt Imatralainen kirkkoveneporukka ajalla 3 tuntia 51 minuuttia vuonna 2004. Jokaisella luokalla on toki omat rekisteröidyt ennätyksensä.

Toivottavasti soutamisesta ei tule koskaan “katoavaa kansanperinnettä”, vaan se pysyisi aina kiinnostavana perinteenä ja harrastuksena. Soutamistaito on hyödyksi järvi-Suomessa asuville ja muillekin rannikkoalueen ihmisille. Taito opitaan monesti jo nuorena, ja ainakin toistaiseksi se on pysynyt pinnalla oivana matkustus- ja virkistystapana suomalaisille. Aika monelle meistä kesäiset soutuveneretket kalaverkoille vaarin kanssa on niitä ihanimpia muistoja lapsuudesta.

Category: Urheilu

Comments are closed.