Sisua taisteluissa

20 elokuun, 2018 | By Lisää

Kun puhutaan kamppailulajeista, nykyaikana tulee mieleen ainakin irlantilainen hurjapää Connor McGregor ja venäläinen, tai itse asiassa tarkemmin sanottuna dagestanilainen vapaaottelija Habib Nurmagomedov. Suomalaisnimiä ei viime aikoina kamppailulajeissa ole esiintynyt, mutta meillä on olemassa painin sankari menneiltä vuosikymmeniltä ja hänen nimensä oli Kustaa Pihlajamäki. Kyse on toki painista eikä vapaaottelusta, mutta tämä ei tee Kustaa Pihlajamäen nimestä pienempää.

Hyvää Alkua

Kustaa Pihlajamäki syntyi maanviljelijän perheeseen vuonna 1902. Hänen painiuransa ei ollut mikään yllätys, sillä hänen kaksi veljeä Arvi ja Paavo olivat kumpikin Suomen mestareita ja hänen serkkunsa menestyi jopa olympialaisissa. Tämä perinnöllisyys nimittäin jatkuu: lempinimellä Nalle tunnettu Juha Ahokas on sukua Kustaa Pihlajamäelle. Kustaa kiinnostui painista jo pikkulapsena ja hänen urheilumenestystä voisikin sanoa luonnon tai suvun lahjaksi, mutta mikään ei onnistu ilman harjoituksia. Ensimmäisen kerran Kustaa näytti, mihin pystyy, jo 22 vuoden iässä, kun hän voitti Suomen mestaruuden vapaapainissa. Samana vuonna eli vuoden 1924 Pariisissa pidetyissä olympialaisissa hän voitti kultaa vapaapainin niin kutsutussa höyhensarjassa eli kevyimmässä sarjassa. Sitä ennen hän joutui laihduttamaan seitsemän kiloa ja painiharjoitusten lisäksi joutui siis myös lenkkeilemään. Näissä olympialaissa Pihlajamäen kanssa samassa sarjassa oli kaksitoista painijaa kuudesta eri maasta niin, että joka maasta tuli kaksi. Kustaan suomalainen kaveri oli Kalle Mäkinen. Kultamitali maksoi Pihlajamäelle kaksikymmentäneljä minuuttia: tämän verran kesti kolme ottelua. Vaikka kilpailu pidettiin lasikattoisessa pyöräilymaneesissa ja siellä vallitsi aina yli neljänkymmenen asteen lämpötila, Pihlajamäen treenit ja hyvä perinnöllisyys tekivät hommansa: kultaa tuli.

Rauhallisempaa, Mutta Tuottoisaa Jatkoa

Kustaa Pihlajamäki osallistui myös seuraaviin olympialaisiin, jotka järjestettiin vuonna 1928 Amsterdamissa. Siellä hän voitti ”vain” hopeaa ja sen jälkeiset olympialaiset olivat sitäkin huonommat: vuonna 1932 Los Angelesissa hän sijoittui viidenneksi eli mitalia ei tullut. Näitä olympialaisia seurasivat kuitenkin Berliinin vuoden 1936 kisat, joita ennen Pihlajamäen valmentaja oli jo täysin varma Kustaan voitosta. Näin myös tapahtui: vaikka Kustaan polveen sattui siihen puhjenneen paiseen takia, hän pysyi hyvin teknisenä ja väkivahvana. Siinä oli hänen toinen ja viimeinen olympialaiskultasaavutus.

Olympialaisiin urheilumaailma ei kuitenkaan rajoitu, ja Pihlajamäki osallistuikin ahkerasti myös muihin kilpailuihin. Ruotsin kanssa pidetyissä vapaaotteluissa hän yleensä vietti molskilla alle viisitoista sekuntia ja hänen ennätyksensä oli neljän sekunnin paini, jonka hän voitti. Säännöllinen osallistuminen kreikkalais-roomalaisen painin Euroopan mestaruuskilpailuihin toi hänelle 1930-luvun aikana seitsemän kultamitalia, ja vapaapainin EM-mestaruuksissa hän voitti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Suomen mestaruuksia kertyi sen sijaan kokonaiset 29, joista viimeisen hän voitti jo 41 vuoden iässä. Myös maaotteluissa Pihlajamäki menestyi hyvin: hän edusti Suomea noin kolmekymmentä kertaa ja paini niissä neljäkymmentäyksi ottelua, joista vain kolme kääntyivät hänen häviökseen.

Lyhyt Elämä, Pitkä Muisto

Kustaa Pihlajamäki ei ollut vain ammattiurheilija vaan myös poliisi, ja vuodesta 1925 hänen virkansa oli Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli. Monesta muusta urheilijasta poiketen, Pihlajamäki ei kuollut vanhana miehenä vaan menehtyi sodan aikana ehtimättä lopettaa uraansa: umpilisäkkeen puhkeaminen aiheutti vatsakalvontulehduksen eikä häntä voitu sitten pelastaa. Hän oli erittäin uskovainen ihminen ja rukoili aina ennen jokaista ottelua, mutta rukouksen viesti ei ollut voitto vaan hyvä ottelu. Siitä hän kertoi kuolinvuoteellaan urheilevalle nuorisolle: hän pyysi aina voimaa ylhäältä ja siihen loppui jännitys. ”Kun uskoo sekä isänmaan kannustukseen että taivaan voimiin, voitto tulee.”

Category: Urheilu

Comments are closed.