Ratsastusjousiammunta nousi historian havinasta nykyaikaiseksi lajiksi

5 lokakuun, 2017 | By Lisää

Ratsastusjousiammunta innostaa nyt uutena harrastuksena ja kurssit täyttyvät vauhdilla.

Kyse on lajin nimen mukaisesti siitä, että ratsastaja ampuu jousella maalitauluun, istuen samalla laukkaavan hevosen selässä. Tätä varten rakennettaan yleensä tietyn muotoinen rata, jota hevosen tulee seurata. Ratsastaja ohjaa hevosta painollaan ja pohkeillaan, mutta ilman ohjia. Harrastajalta vaaditaan siis ratsastus- ja jousenkäsittelytaidon lisäksi hyvää kehonhallintaa ja tarkkuutta. Nykyään ratsastusjousiammunnassa kisataan jo MM-tasolla asti. Lajilla on myös oma liittonsa, Suomen Ratsastusjousiampujain Liitto ry, jonka kautta löytää kattavasti lajin seuroja ja kursseja. Lajia voi harrastaa iästä ja sukupuolesta riippumatta!

Ratsastusjousiammunta nousi historian havinasta nykyaikaiseksi lajiksi

Ratsastusjousiammunta nousi historian havinasta nykyaikaiseksi lajiksi

Kokeile ja innostu – mutta ole valmis opettelemaan molempien lajien perusteet

Ratsastusjousiammuntaa varten ei tarvitse omaa hevosta tai edes omaa jousta, vaan lajia pääsee kokeilemaan kätevästi esimerkiksi viikonloppukurssilla. Harrastuksen jatkuessa oma jousi alkaa kuitenkin olla tärkeä varuste, sillä siten siihen saa parhaan tuntuman. Ratsastusjousiammunnassa käytetään perinteistä mallia olevaa jousta, johon ei kuulu mitään lisäosia. Nuolia voi kuljettaa joko nuoliviinissä tai vaikka vyön välissä. Monella aloittajalla on kokemusta ratsastamisesta, mutta ei juurikaan jousiammunnasta. Toki poikkeuksiakin löytyy. Jotta lajiin pääsee kunnolla sisään, olisi molemmista lajeista hyvä harjoitella perustaidot etukäteen. Ratsastusjousiammunnassa hevosen selässä täytyy pysyä samalla kun keskittyy ampumaan, eli jonkinlainen tuntuma ja luottamus hevosen kanssa olemiseen on edellytyksenä. Toki harjoitukset aloitetaan ratsastajan tason mukaan esimerkiksi käynnistä tai paikallaan seisovan hevosen päältä ja erittäin helpoista maaleista.

Hevosella ja ratsastajalla riittää molemmilla totuteltavaa

Jos harrastajalla on aiempaa ratsastustaustaa, mutta jousi tulee mukaan uutena elementtinä, aloitetaan harjoittelu ampumaharjoituksilla maasta. Tässä vaiheessa käydään läpi jousenkäsittelyn perusteet ja ampumisen tekniikka. Kun nämä alkavat olla hallinnassa, voidaan harjoittelu siirtää hevosen selkään. Kokeneellekin ratsastajalle saattaa olla jännittävä hetki päästää irti ohjaksista. Tämä vaatii suurta luottamusta hevosen ja ratsastajan välillä, sekä toki luonteeltaan lajiin sopivaa hevosta.

Hevoselle jousella ampuminen sen selästä on yhtä lailla uusi ja jännittävä tilanne, johon eläin täytyy erikseen totuttaa. Ratsastusjousiammuntakurssilla käytetään tietenkin lajiin opetettuja, rauhallisia ratsuja, mutta mikäli harrastuksen aloittaa oman hevosensa kanssa, kannattaa tätä hieman valmistella. Hevoselle voi esitellä varusteita rauhassa jo maasta käsin ja näyttää, minkälaisia ääniä niistä kuuluu. Vasta kun hevonen suhtautuu rauhallisesti varusteisiin ja niiden käyttämiseen sen läheisyydessä, voidaan siirtyä totuttelemaan asiaan selästä käsin.

Totuta hevonen välineisiin ajan kanssa ja harrastus on molemmille nautinto

Aluksi hevosta voi totuttaa uusiin liikkeisiin selästä käsin ilman jousta ja nuolia. Kannattaa kokeilla rauhallisesti eri askellajeissa, miten hevonen suhtautuu esimerkiksi käsien heilutteluun ja muihin suurieleisiin liikkeisiin sen yläpuolella. Samoin ratsastaja voi pakata useammalle ratsastuskerralle mukaan jouset ja nuolen, ilman että varsinaisesti vielä käyttää niitä. Näin hevonen saa rauhassa tottua uusiin elementteihin. Vaikka aluksi selästä ampuminen on hevoselle lähes poikkeuksetta uusi ja jännittävä tilanne, alkaa moni hevonen totuttuaan innostua lajista.

Laji muistuttaa historiasta

Vaikka laji on Suomessa melko uusi tuttavuus, järjestetään alan kilpailuja jo muutaman kerran vuodessa. Vuosittain kilpaillaan myös ratsastusjousiammunnan suomenmestaruudesta. Laji kerää mukaan jatkuvasti uusia harrastajia sekä ratsastajista että jousiammunnan puolelta. Osaa viehättää hevosen ja ihmisen saumaton yhteistyö, osaa kiinnostaa erityisesti lajin historiallinen puoli. Jousella on ammuttu hevosen selästä jo satojen vuosien ajan sekä metsästyksen yhteydessä että taisteluissa. Kuuluisimmat ratsastusjousiampujat taitavat löytyä Mongoliasta ja erityisesti Tshingis-kaani oli tunnettu jousiammunta- ja hevosmiestaidoistaan. Myös intiaanien historiaan kuuluvat hevoset ja jouset.

Category: Urheilu

Comments are closed.