Pyöräily elämäntapana

28 elokuun, 2018 | By Lisää

Pyöräily on sellainen liikkumismuoto jonka melkein jokainen hallitsee. Mikäli tämä taito on jäänyt kokonaan saavuttamatta tai päässyt pahasti ruostumaan, kannattaa ilman muuta ottaa ohjelmistoon taitojen päivittäminen. Pyörällä liikkuessa avautuu ihan erilainen maailma kuntoiluun ja luonnossa liikkumiseen. Monelle pyöräily onkin elämäntapa, josta ei luovuta talvipakkasillakaan.

Pyöräily elämäntapana

Pyöräily elämäntapana

Pyöräilyn tuomat hyödyt eivät rajoitu vain kunnon kohoamiseen, vaan pyöräily on oikeasti myös ekoteko. Pyöräily ei saastuta, sitä voi harrastaa muuallakin kuin asfaltoiduilla teillä ja se on sallittua maailman joka kolkassa. Suurissa kaupungeissa pyöräilystä on tullut ilahduttavan suosittua. Kaikki tietävät että Hollanti ja Tanska ovat tässä olleet edelläkävijöitä jo kauan aikaa, ja siellä pyöräily on kiistattomasti osa maiden identiteettiä. Suomessa on lähes miljoona aktiivista pyöräilyn harrastajaa ja se onkin toiseksi suosituin liikuntamuoto kävelyn jälkeen. Vaikka Suomi ei pyöräilymaana vielä vedä vertoja Tanskalle tai Hollannille, pyöräilyolosuhteet ovat erittäin hyvät. Kaupungeissa ja taajamissa on todella käteviä ja hyvin hoidettuja pyöräteitä. Suomessa yhteenlaskettu kevyenliikenteen väylien pituus on 16 000 kilometria. Se on todella paljon, ja veikkaan että pyöräilyn suosiolla on tähän ollut suuri vaikutus. Esimerkiksi Helsingissä pyöräillessä huomaa, miten helppo on navigoida jopa ydinkeskustan läpi pyörällä, ilman että tarvitsee harhautua keskelle ajoväyliä bussien, autojen ja raitiovaunujen sekamelskaan. Helsingissä on myös paljon merkittyjä pyöräreittejä joita pitkin pääsee kätevästi kaupunginosasta toiseen, tämä on loistava verkosto myös työmatkailijoille. Keskiverto Helsinkiläinen ajelee pyörällä vuosittain noin 270 kilometria, tästä on tosin vielä matkaa Oulun tasolle, jossa yli 20% kaikista matkoista tehdään pyörällä, hatunnosto siis Oululaisille.

Pyöräily sopii kunnosta riippumatta kaikille

Pyöräilyn ei tarvitse olla himourheilua, vaan se voi olla juuri sopivan rentouttava tapa päästä liikkeelle vaikka kärsisi nivelongelmista, sillä se ei rasita jalkojen herkkiä niveliä ja saattaa olla jopa avuksi polviongelmaisille. Pyöräily kehittää myös tasapainoa, hengityselimien ja verenkierron kuntoa sekä koordinaatiota.Pyöräily myös kuluttaa energiaa tehokkaasti joten sopii painonhallinnan kanssa painiville. Talvipyöräilystä on tullut myös aika suosittua. Joitakin voi ehkä hirvittää ne liukkaat ja jäiset kadut ja polut, ja pelko kaatumisesta on aina takaraivossa. Talvella pyöräily on kuitenkin luultua turvallisempaa ja kylmiin olosuhteisiin löytyy varusteita. Elämäntapa pyöräilijä ei talvesta hetkahda vaan pukeutuu ja varustautuu kelin vaatimalla tavalla. Pyöräteiden asiallinen talvikunnossapito edesauttaa talvipyöräilyn turvallisuutta.

Valitse oikea pyörä

Oikeankokoisen pyörän valinta on kaiken A ja O. Runko on tässä ensimmäinen asia jonka pitää olla sopiva ja laadukas. Pyörän sopivuus on suoraan verrannollinen ajoasentoon. Satula ja ohjaustanko on oltava sopivan korkealla/matalalla, ja näiden säätämiseen kannattaa panostaa. Mikään ei lannista pyöräillessä niin paljon kuin ergonomisesti väärä ajoasento jossa joka paikka kipeytyy ja tulee voimakas halu heivata pyörä seuraavaan vastaantulevaan kuusikkoon. Pyöräilykypärää ei kannata unohtaa, sen tulee olla myös laadukas ja istuva. Älä osta koskaan käytettyä kypärää, mahdollisesti kolhittu kypärä ei ole enää turvallinen. Pyörän valinnassa ei kannata hoppuilla, eikä suinkaan valita sitä kalleinta ja kiiltävintä, vaan sellainen joka sopii omiin tarkoituksiin. Kaikkien ei todellakaan tarvitse pukeutua lycraan päästä varpaisiin ja nojailla siihen ultramoderniin ohutrenkaiseen tykkiin, nämä hifistelyt voi suosiolla jättää himoharrastajille ja semiammattilaisille. Ihan sellainen “mummo”- mallikin etukorilla toimii hienosti, kunhan se on huollettu ja itselle passelisti säädetty. Pyörällä ei tarvitse päästä kuuttasataa, jääpähän enemmän aikaa maisemien ihailuun ja ajatusten tuulettamiseen. Hyvällä pyörällä pääsee pitkälle.

 

Valitse oikea pyörä
Valitse oikea pyörä

Category: Urheilu

Comments are closed.