Oikean suunnan ottaminen tuo tuloksia

3 lokakuun, 2018 | By Lisää

Liisa Peltola, joskus kutsuttu myös hänen entisellä sukunimellään Veijalainen, syntyi vuoden 1951 huhtikuussa. Hän on ollut ensimmäinen suomalainen, joka ensimmäisenä suomalaisista voitti kullan henkilökohtaisen suunnistuksen MM-kilpailuissa.

Oikean suunnan ottaminen tuo tuloksia
Oikean suunnan ottaminen tuo tuloksia

Hyviä Yrityksiä

Peltolan ensimmäiset suunnistuksen MM-kilpailut tapahtuivat vuonna 1970, ja niissä hänen menestyksensä on ollut täysin vaatimaton: viestijoukkue sijoittui neljänneksi ja henkilökohtaisessa suorituksessa Liisa oli neljäskymmenes. Kahden vuoden kuluttua samanlaisissa kilpailuissa tulos parani: joukkue voitti kultaa ja Liisa ei taaskaan päässyt mitalistiporukkaan sijoittuessaan henkilökohtaisella matkalla kuudenneksi. Sitä seuraavalla kerralla, kun suunnistuksen MM-kilpailut pidettiin Tanskassa, tulos oli kuitenkin edellistä jo huonompi: Liisan henkilökohtainen suoritus oli samanlainen kuin viimeksikin, mutta viestijoukkue jäi viidenneksi. Skotlannissa vuonna 1976 Liisa kuitenkin pystyi näyttämään sen, mihin kykenee: hän voitti MM-kultaa henkilökohtaisella matkalla ja viestissä tuli joukkueelle hopeaa. Tämä vuoden 1976 kulta oli ensimmäinen suomalaisen suunnistajan MM-kulta henkilökohtaisessa suorituksessa. Siitä ollaan tuon aikaisessa paperimediassa vähän väännettykin: varsinaista doping-skandaalia ei voinut käyttää, sillä Liisa oli siltä osin ihan puhdas, mutta heti näiden kisojen jälkeen hän ilmoitti raskaudestaan – ja siitä alkoi. Kyse oli siitä, että joskus aikoinaan Itä-Saksan naiskilpailijoita hedelmöitettiin ennen tärkeitä kilpailuja, jotta heidän kehonsa toimisi kuin dopattu, mutta Liisan kanssa mitään isoa skandaalia ei onneksi tullut. Hän olikin kisoja ennen vielä konsultoinut oman lääkärinsä kanssa, joka vain kannusti häntä jatkamaan kilpailuja raskaudesta huolimatta. Seuraavana vuonna hän saikin esikoisensa Mikon, jonka isä oli Peltolan puolison lisäksi myös hänen valmentajansa Seppo Veijalainen.

Mitä harvemmin nähdään, niin sitä, että perheäiti palaa takaisin urheiluun. Liisa oli mukana suunnistuksen MM-kilpailuissa jo vuonna 1978 ja silloin viestijoukkue voitti kultaa, kun Liisa joutui tyytymään hopeaan. Samanlainen oli myös sitä seuraavan vuoden tulos. Vielä parin vuoden kuluttua suunnistuksen MM-kisoissa 1981 kumpikin tulos oli näitä huonompi: joukkueelle tuli hopeaa ja Liisan henkilökohtainen suoritus oli kuudes. Viimeisiin MM-kisoihinsa Peltola osallistui vuonna 1983, missä sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa kuudenneksitoista.MM-kilpailujen lisäksi Liisa osallistui Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin. Niissä hän voitti kultaa vuonna 1980 ja hopeaa vuonna 1975, ja vuonna 1973 hän oli mukana hopeaa voittaneessa viestijoukkueessa. Suomen mestaruuskilpailut ovat tuoneet mitaleita enemmänkin: neljä kultaa normaalimatkalla, kaksi pitkällä matkalla ja kaksi yösuunnistuskultaa – ja nämä kaikki 1970-luvun aikana. 1980-luvun saavutuksista mainittakoon vain viestijoukkueen mitalit: kultaa tuli vuosina 1976, 1981, 1982 ja 1986.

Jatketaan Samaan Malliin

Tänä päivänä Liisa ei omien sanojensa mukaan enää harjoittele vaan liikkuu. Hän osallistuu erilaisiin suunnistustapahtumiin ja seuraa, miten suunnistus on kehittynyt vuosikymmenien aikana, sekä retkeilee paljon. Yksi hänen hiihtoretkistään oli jo melkein kääntyä kohtalokkaaksi, kun vuoden 2016 tammikuussa hän oli vaeltamassa miehensä kanssa pohjoisen tuntureilla. Keli oli myrskyinen, mutta reittikin oli jo ennestään tuttu, joten he lähtivät hiihtämään huonosta näkyvyydestä huolimatta. Noin kolmen tunnin suunniteltu retki muuttuikin kahden lumihangessa vietetyn yön retkeksi, kun kartasta ei ollut huonon näkyvyyden takia, GPS-laitteen akku loppui jo ajat sitten ja kuljettiin vain kompassin avulla. Liisan mies Tuomo jäi jossain vaiheessa rinkkojen odottamaan Liisaa, sillä itse hän ei enää pystynyt jatkamaan matkaa. Kolmantena hiihtopäivänä Liisa löysi vihdoin viimein apua ja norjalaismies lähti moottorikelkalla Tuomon luokse, kun itse Liisa jäi nukkumaan erittäin väsyneenä. Tuomo vietiinkin sitten Tromssan sairaalaan helikopterilla: ruumiinlämmöksi mitattiin vain 22 astetta. Sen aikana, kun Liisa oli selvittänyt jatkoreittiä hiihtämällä yön aikana, Tuomo vietti sen yön rinteessä tajuttomana. Kaikki päättyi kuitenkin hyvin, vaikka Tuomon terveys onkin tällaisesta seikkailusta kärsinyt. Liisasta on tämän tapauksen jälkeen tullut oikea mediasankari.

Category: Urheilu

Comments are closed.