Nuori ja menestyvä

7 lokakuun, 2018 | By Lisää

Jousiammunta on harvemmin harrastettu laji, tosin siinäkin löytyy omia taitajia.

Jousia käytettiin aikoja sitten jo kivikaudella metsästyksessä ja erilaisissa taisteluissa, ja jouset ovat pitkään olleet lähes ainoana ammunta-aseena. Australia on tässä poikkeuksena kuten monessa muussakin asiassa: siellä käytettiin bumerangeja ja vipukeihäitä. Tänä päivänä jouset tehdään nykyaikaisista materiaaleista, mutta joka jousen perusperiaate on samanlainen: se koostuu joustavasta kaaresta ja jänteestä. Nuoli saa liike-energiaa ampujan käsivarsi- ja selkälihaksista, kun ampuja varastoi sitä jänteen avulla jousena toimiviin rakenteisiin. Nykypäivän jousiluokkia ovat pitkäjouset, vastakaarijouset, taljajouset ja jalkajouset. Jousen ja nuolten lisäksi lajissa käytetään erilaisia lisävarusteita, joita ovat taljajousen va atima laukaisulaite, erilaiset vakaimet, valolähteet ja laserit, nopeus- ja etäisyysmittarit ja vaikka mitä muuta, niin kuin missä tahansa nykyurheilulajissa kuuluukin olla.

Jousiammunta
Jousiammunta

Jousiammunta kuuluu olympialajeihin, tosin siellä ammutaan vain tähtäinjousella ja aina vain tauluammuntaa. Ammuntamatka on seitsemänkymmentä metriä, ja nuolen pitäisi osua mahdollisimman lähelle taulun kymppiä. Kympin halkaisija ei ole sen suurempi kuin vain kaksitoista senttiä ja itse taulu 122 senttiä. Vaihtoehtoja on kolme: henkilökohtainen kilpailu, parikilpailu ja joukkuekilpailu.

Suomen Kaikkien Aikojen Nuorin

Suomella on olemassa oma jousiammuntasankarinsa. Hänen nimensä on Tomi Poikolainen; hän syntyi vuonna 1961 Helsingissä ja asustelee pääkaupunkiseudulla tänäkin päivänä. Siviiliammatiltaan hän on palomies Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella, ja sen lisäksi hän harjoittaa yritystoimintaa Hyvinkään jousivälinekaupassaan. Muuten hänestä on aina tuntunut hienolta edustaa Suomea kaikissa kilpailuissa, ja hän on saanut kiitoksena tunnustuksia koko maalta takaisinkin. Minkälainen hänen urheilu-uransa oli?

Tomi Poikolainen on nuorin suomalainen kesäolympialaisten kultamitalisti. Hän ampui kultaa ollessaan vasta 18 vuoden iässä, ja kaiken lisäksi vastustaja oli vahva: vuonna 1980 olympialaiset järjestettiin Moskovassa, ja finaaliammunnoissa hän kilpaili Neuvostoliiton Boris Isatšenkon kanssa kahdestaan. Viimeisten ammuntojen alkaessa hänellä oli kuusi pistettä enemmän kuin Poikolaisella, mutta kun ammuttavaksi oli jäänyt viimeiset kaksitoista nuolta, ero kutistui neljään pisteeseen. Ja siinä vaiheessa alkoi myrsky ja sade! Poikolainen on jälkeen päin kommentoinut, että hänen suorituksiin ei yleensä keli vaikuta oli se tuulinen tai sateinen, kunhan osaa hommansa. Kuuden ammuttavan nuolen jäädessä Poikolainen oli jo ohittanut Isatšenkon kahdella pisteellä. Lopputuloksena Poikolainen voitti kultaa kolmen pisteen johdolla, ja Neuvostoliitto pääsi tällä kertaa tyytymään hopeaan. Häntä nuorempaa kesäolympialaisten kultamitalista meille ei ole vieläkään syntynyt.

Myös Tomin vaimo, Jutta, on jousiampuja. Vuonna 1988 he matkustivatkin yhdessä Soulin olympialaisiin, missä myös Jutta oli kilpailemassa. Pari sai seurakseen pikkupojansa, joka oli silloin vasta yksivuotias, ja silloin pyörittiin koko porukalla hienoissa urheilumaisemissa. Sen jälkeen pieni Henri sai kavereikseen vielä neljä sisarusta. Oli Poikolaisen urheilu-urassa vaikeampiakin hetkiä. Vuoden 1984 kesäolympialaisissa Los Angelesissa hän onnistui omasta mielestään hyvin, ja sijoittui viidenneksi. Urheilujulkisuus ei kuitenkaan häntä säälinyt: häneltä muka odotettiin enemmän ja parempia tuloksia, eikä tällaisen tuloksen jälkeen edes selkään taputeltu. Tänä päivänä Poikolaisen mielestä urheilu on kuitenkin ystävällisempää urheilijoita kohtaan, sillä vihdoin viimein ymmärrettiin, että kilpailuja järjestetäänkin aina sitä varten, että uusia mestareita pääsisi syntymään. Vaikka silloin tulikin kuraa niskaan, Poikolainen menestyi sen jälkeen hyvin vielä muutaman kerran: hän ampui pronssia jousiammunnan maailmanmestaruudessa Lausannessa vuonna 1989 ja Euroopan mestaruudessa 1986 sai kultaa. Hän muistelee lämmöllä menneitä hetkiä, kun hän pääsi tutustumaan suuren urheilun maailmaan jo näinkin nuorena.

Category: Urheilu

Comments are closed.