NBA:n uusin suomalaistulokas loistaa lahjakkuudellaan

30 syyskuun, 2017 | By Lisää

Lauri Markkanen on koripallossa tällä hetkellä erittäin kuuma nimi. Nuori lahjakkuus aloitti NBA-uransa tänä syksynä ja on pelannut nyt neljä ottelua. Markkasen joukkue Chicago Bulls hävisi otteluista kaksi ensimmäistä, mutta myös näissä otteluissa Markkasen henkilökohtaiset suoritukset ovat olleet loistavia. Hän on tilastoinut 15 pistettä ja 10 levypalloa ottelua kohden. Ottaen huomioon, että kyseessä on Markkasen ensimmäinen kausi NBA:ssa, hän on saanut huomattavan paljon peliaikaa. Koripallolegenda Hanno Möttölä on kehunut nuoren suomalaisen suorituksia ja totesi, että Markkanen on aloittanut NBA-uransa vielä komeammin kuin Möttölä itse.

Chicago Bulls

Chicago Bulls

Markkanen on kuin syntynyt koripalloilijaksi

Lauri Markkasella on paitsi fyysiset edellytykset koripalloon, myös huomattavan hyvä silmä heitoille. Pituudeltaan Markkanen on huimat 213 senttimetriä, mutta pituudestaan huolimatta ketterä kentällä. Markkasen erityinen lahjakkuus näkyi jo nuorena. Hän alkoi keskittyä koripalloon tosissaan 14-vuotiaana, mutta lisäsi harjoittelumääriä liikaakin ja joutui pitämään neljän kuukauden tauon ylirasituksen takia. Lukion Markkanen kävi Mäkelänrinteen urheilulukiossa, jossa hän pääsi Hanno Möttölän valmennettavaksi ja sai paitsi pelikokemusta, myös arvokkaita neuvoja siitä, miten Yhdysvaltojen yliopistosarja ja NBA-karsinnat toimivat.

Markkanen valmentautui koripallon osalta varsin ammattimaisesti koko nuoruutensa. Apunaan hänellä oli isänsä, myös ammattimaisesti koripalloa aikoinaan pelannut Pekka Markkanen. Pekka Markkanen on myös auttanut poikaansa uraa koskevissa valinnoissa. Markkaselle tarjottiin ammattilaissopimusta ensimmäisen kerran 16-vuotiaana, jolloin kutsu tuli Espanjaan Sevillan joukkueeseen. Isä ei kuitenkaan suostunut siihen, että alaikäinen poika olisi jättänyt koulunsa kesken ja uskoi toisaalta, että tarjouksia tulee vielä jatkossakin. Pekka Markkanen myös muutti poikansa tueksi Yhdysvaltoihin tämän lähtiessä NBA:han.

Suomessa uraan mahtuivat huippupelaajien leiri ja EM-edustus

Nyt 20-vuotias pelaaja aloitti uransa Suomessa I-divisioonassa vuonna 2015 ja hänet palkittiin B-divisioonan parhaana pelaajana. Jo seuraavana Markkanen sai kutsun Nike Hoop Summitiin, tapahtumaan joka kerää yhteen maailman lupaavimmat nuoret koripalloilijat. Kutsu oli suomalaisen koripallon historiassa merkittävä, sillä ennen Markkasta tapahtumaan on kutsuttu vain kaksi suomalaista. Vuonna 2015 Markkanen oli alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa eniten koreja tehnyt pelaaja. Hän toisti tempun myös seuraavana vuonna alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa ja hänet valittiin myös turnauksen viiden parhaan pelaajan joukkoon. Vuonna 2017 Markkanen osallistui EM-kilpailuihin osana Suomen miesten maajoukkuetta.

Siirtyminen Yhdysvaltoihin ja suurille pelikentille

Kaudella 2016-2017 Markkanen siirtyi pelaamaan Yhdysvaltoihin Arizonan yliopiston joukkueeseen, mutta hänelle tarjosivat paikkaa myös Pohjois-Carolina ja Utah. Markkanen kävi henkilökohtaisesti tutustumassa kaikkiin yliopistoihin, mutta lopulta valinnassa painoi se, että Arizonassa oli odotettavissa eniten peliaikaa. Markkasen yliopistojoukkueaikana NBA:n valitsijat kiinnittivät pian huomiota nuoren miehen pelisuorituksiin, eikä ihme, sillä Markkanen nousi jo tulokaskautensa aikana Yhdysvaltojen parhaiden yliopistopelaajien joukkoon. Vuoden 2017 NBA:n varaustilaisuudessa hänet varattiinkin Pohjoismaiden historian pienimmällä varausnumerolla eli seitsemäntenä.

Todellinen unelmavalmennettava

Markkanen  tunnetaan mukavana ja vaatimattomana pelaajana, jonka kansa on helppo tulla toimeen. Häntä kehuvat niin valmentajat kuin pelikaveritkin. Nuorten olympiajoukkuetta valmentanut Antti Koskelainen toteaa, että Markkanen on valmennettavana hyvin itseohjautuva, eikä häntä tarvitse erityisesti kehottaa harjoittelemaan. Möttölä on puolestaan kuvaillut Markkasta unelmavalmennettavaksi. Molemmat valmentajat odottavat entiseltä suojatiltaan paljon myös tulevaisuudessa.

Fanit rakastavat mestariheittäjää

Markkasen menestys NBA:ssa on tuonut hänelle myös oman lempinimen ”The Markksman”. Nimi on johdettu englannin kielen sanasta marksman, joka tarkoittaa tarkka-ampujaa. Nimi sopii Markkaselle, joka on kerännyt ylistystä etenkin tarkoista heitoistaan. Nimen lanseerasivat Arizonan yliopiston fanit jo ennen Markkasen siirtymistä yliopistojoukkueesta NBA:han. Arizonassa on kutsuttu Markkasta yleisesti myös lempinimellä ”The Finnisher”.

 

NBA
NBA

Category: Urheilu

Comments are closed.