Maailman kirkkain hopea

5 lokakuun, 2018 | By Lisää

Tai alkuperäiseltä murteeltaan ”maailman kirkkahin hopia” kuuluu Mietaalle, jonka oikea nimi on Juha Iisakki Mieto. Hän on urheillut kilpahiihdon parissa 1970- ja 1980-luvuilla ja tuli kuuluisaksi ainakin kahdesta sekunnin sadasosatapauksesta. Kaiken kaikkiaan hänelle on ehtinyt kertyä yhdeksän arvokisamitalia.

Maailman kirkkain hopea
Maailman kirkkain hopea

Häviöiden Edessä Täytyy Osata Olla Vahva

Juha Mieto tunnetaan enemmän ikuisena kakkosena, vaikka yksi kultamitali hänen kokoelmastaan löytyykin ja se ei ole vaatimattomampi kuin olympialaiskulta, jonka Mieto voitti Itävallan Innsbrukissa vuonna 1976 4 x 10 kilometrin viestihiihdossa. Lisäksi hänet tunnistetaan isoa koostaan: hänen pituus on 197 senttimetriä ja hiihtokengän numero 47, kun taas tavallisen kengän numeron Mieto on paljastanut olevan melkein 52. Urheilu-uransa aikana hän treenasi itsenäisesti ja paljon, ja sitä ennen hänen kuntonsa oli kehittynyt hyväksi raskaalla fyysisellä työllä: Juha kasvoi isoksi maatalossa, missä pääsi koko ajan tekemään metsä- ja maataloustöitä.

Tänä päivänä hiihdon tuloksissa ei oteta huomioon kuin sekunnin kymmenesosia, mistä Mieto kommentoi, että se on lehmänkellon tarkkuutta. Siihen aikaan, kun hän vielä kilpaili, aika ilmoitettiin sekunnin sadasosina, ja juuri tämä käytäntö on saanut Miedon kuuluisaksi koko maailmassa. Ensimmäinen tapaus sattui vuonna 1972 Sapporon olympialaisissa, kun Mieto hävisi pronssimitalin vastustajalleen vain kuuden sekunnin sadasosan aikaerolla. Kamppailu viidentoista kilometrin hiihdon loppupätkällä oli kovaa ja pronssi meni Norjaan. Toinen tapaus oli se, joka tunnetaan maailman kirkkaimpina hopeana. Se oli vuonna 1980 Lake Placidin olympialaisissa, kun Juha oli parhaassa mahdollisessa kunnossa. Kolmenkymmenen kilometrin hiihdossa hän ei kuitenkaan menestynyt kovin hyvin ja sijoittui seitsemänneksi huonon kelin ja Juhan painoa kestämättömän latupohjan takia, mutta viidentoista kilometrin hiihto teki hänestä kuuluisan: Miedolle ei riittänyt kultamitaliin vain yksi sekunnin sadasosa! Ja kullan vei ruotsalainen Thomas Wassberg. Näitäkin tapauksia pitää kuitenkin sattua, sillä sen jälkeen maastohiihdossa ei ilmoitettukaan aikoja sekunnin sadasosan tarkkuudella vaan siirryttiin nykyiseen järjestelmään. Kaiken kaikkiaan Mieto toi vuoden 1980 olympialaisissa Suomelle kolme mitalia: hopeaa 15 kilometrin hiihdosta ja viidenkymmenen kilometrin hiihtomaratonista sekä pronssia viestihiihdosta. Hiihtomaratonin kullan vei silloin Neuvostoliiton Nikolai Zimjatov, joka toi kotimaahansa näistä olympialaisista kolme kultaa. Maailmanmestaruuskilpailuissa oli vielä yksi tapaus, josta Mieto selviytyi taas kakkosena. Vuonna 1974 kauden uutuus oli lasikuitusukset: elettiin sitä aikaa, kun suksituotanto oli kehittymässä ja oltiin siirtymässä nykyaikaisempiin tekniikkoihin. Kisat pidettiin Ruotsin Falunissa ja Mieto oli päättänyt olla uskollinen suksivalmistajalleen, joten hän meni perinteisillä puusuksilla. Kolmenkymmenen kilometrin hiihtokisan aikana keli oli vetinen, ja kilpailun päätteeksi voittajaksi noussut Thomas Magnusson menestyi siinä hyvin upouusilla lasikuitusuksillaan. Mieto tyytyi hopeaan, ja asiasta ollaankin sitten puhuttu julkisuudessa, että lasikuitusuksilla hän olisi varma voittaja. Itse Juha ei kuitenkaan ole jossitteluporukkaa ja hyväksyy suorituksensa sellaisina, minkälaisina niitä on tuomaristokin pitänyt.

Muuta Elämää

Juha Mieto on ehtinyt osallistua myös Suomen politiikkaelämään. Hän oli eduskunnassa neljä vuotta Suomen Keskustan kansanedustajana ja hänen murteensa oli sielläkin tullut osaksi mainettaan: hänen puheenvuorot näkyivät pöytäkirjoissa sellaisina, millaisilta he kuulostivatkin. Perhe-elämä on koetellut Juhaa vuonna 1996, kun hänen vaimonsa kuoli sydänkohtaukseen ja Mieto jäi kahdeksanvuotiaan poikansa yksinhuoltajaksi. Tästäkin raskaasta isän työstä hän osasi selviytyä kunnialla, ja nyt hänen poikansa on jo täysi-ikäinen, joten isä pystyy jatkamaan omaa elämäänsä omaan tahtiin. Miedolle tullaan pystyttämään näköispatsas Kurikkaan, Asematien ja Keskuspuistikon risteykseen vuonna 2020.

Category: Urheilu

Comments are closed.