Kanoottivaellus on ainutlaatuinen kokemus

10 syyskuun, 2018 | By Lisää

Melonnassa kiehtoo sen luonnonläheisyys, ja vedentasolla liikkuminen avaa uudenlaisen perspektiivin maisemaan. Kanootista katsoen aistii olevansa lähellä luontoa ja veden elementtiä. Melontaa voi harrastaa merellä, järvellä ja joessa. Aloitteleva meloja voi kokeilla tuntumaa kanoottiin tyynellä säällä vaikka järven rantavesillä, ennen haastavampiin vesiolosuhteisiin perehtymistä.

Kanoottivaellus on ainutlaatuinen kokemus

Kanoottivaellus on ainutlaatuinen kokemus

Kokemuksen karttuessa voi lähteä testaamaan taitojaan tuulisimmille ulapoille ja tehdä pidempiä retkiä. Melontareitit on kuvailtu aika hyvin ja kannattaa tutustua niihin etukäteen vaikka harrastukseen perehtyneiltä nettisivuilta, jolloin pystyy valitsemaan itselleen sopivan melontakohteen tai vaellusreitin. Suomessa on suunnaton määrä vesistöjä, joten valinnanvaraa on. Kansallispuistojen luonnonsuojelualueet ovat oivallinen kohde kanootilla liikkumiseen. Näillä reiteillä on useita autiotupia ja nuotiopaikkoja joissa voi levähtää ja yöpyä. Kanoottivaellukseen nämä paikat ovat parhaita. Suomessa on paljon erämaa-alueita joiden läpi mutkittelee kapeita jokia ja järviä joita pitkin meloessa ei voi olla huomaamatta miten suunnattoman kaunista Suomen luonto voi olla, ja samalla karua ja koskematonta. Kanootilla liikkuminen on äänetöntä ja rauhoittavaa,  ja siksi sopiikin juuri näihin maisemiin. Kanoottivaellukseen voi yhdistää kalastusharrastuksen, jolloin vaelluskokemus ja luonnonyhteys täydentyy kun oman saaliin paistaa illalla leirinuotiolla. Luonnon ihmeellinen rauha ja kauneus ympäröi kanoottivaelluksella. Jos tuntuu että arki on rauhatonta ja liian kiireistä, kanoottivaellus voi olla juuri se rohto joka auttaa palautumaan omaan henkiseen hyvinvointiin ja osaksi luontoa. Luonnonläheisyys on todistetusti terapeuttista.

Varusteet kanoottivaellukselle

Kanootin lisäksi melontaretkelle tarvitsee joukon varusteita. Kanootista on hyvä löytyä varamela, kansinarut, tartuntakahvat, aukkopeite sekä käsipumppu tai äyskäri. Kanootissa on hyvä olla myös niin kantavat kellukkeet, että olosuhteissa joissa kanoottiin saattaa kertyä vettä, kanootti pysyy melontakelpoisena. Melojan varusteisiin pitää ehdottomasti kuulua asianmukainen kelluntapuku tai pelastuliivi. Vedenpitävään reppuun tai muuhun pakattu varavaatetus ja puhelin, melakelluke, pilli, kompassi ja kartta. Kypärä on pakollinen varuste mikäli melontaretki tehdään koskessa. Ensiapupakkaus, valkoinen valo, aurinkolasit ja hattu, sekä kuiva- tai märkäpuku mikäli retki tehdään kylmissä olosuhteissa.Kaikkien varusteiden pitää olla ehjiä ja niiden käyttö kannattaa opetella etukäteen. On hyvä muistaa myös että melojan näkyvyys muille vesilläliikkujille on tärkeää kaikissa sääolosuhteissa, joten heijastimet ja kirkasväriset vaatteet on hyvä olla matkassa. Varusteista on syytä myös pitää huolta, ja ne kannattaakin aina hoitaa käytön jälkeen. Huolto pidentää varusteiden ikää huomattavasti. Mikäli kanoottia säilytetään maissa, on oltava varovainen jottei kanootin pohjaan jää kiviä tai oksia, sillä ne voivat aiheuttaa ns. pistekuormituksen joka murtaa kanootinpohjan. Kanootti, kuten muutkin varusteet pitää myös kuivata aina käytön jälkeen ja mahdolliset naarmut korjata samantien. Kosteat varusteet tuppaavat homehtumaan nopeasti. Auringonvaloon ei kannata varusteita myöskään jättää, sillä se haalistaa ja haurastuttaa.

Varusteet kanoottivaellukselle

Varusteet kanoottivaellukselle

Muistettavaa kanootilla liikkuessa

Ennen kanoottiin istumista on muistettava että kanootti on myös liikkumisväline johon on olemassa omat sääntönsä. Joten on ensin hyvä osata navigoinnin ja melomisen perusteet. On tiedettävä myös miten toimitaan jos joudutaan veden varaan tai ensiaputilanteessa. Etenkin jos meloo yksin, on syytä kertoa perheelle/ystävälle mikä on suunniteltu reitti ja aikataulu.Kanootti on merellä aika tuuliherkkä ja siinä istutaan korkeammalla kuin kajakissa. Tämä täytyy muistaa kun suunnittelee melontaretkeä merialueille joilla sää- ja tuuliolosuhteet vaihtelevat hyvinkin nopeasti. Melontavaelluksella, joka yleensä saattaa kestää useita päiviä, ruoanvalmistustaito on oleellinen. Vaikka partiossa leirintäniksit olivat päivänselviä, on hyvä päivittää tiedot ja taidot ennen retkeä, ja varautua asiallisilla keittimillä ja ruoanteko välineillä, sekä muistaa ruoan säilytyksen säännöt.Suomessa on lukuisia järjestöjä ja seuroja, jotka organisoivat säännöllisesti kanoottiretkiä ja pidempiä kanoottivaelluksia. Mikäli on aloittelemassa tätä mukavaa harrastusta, on ehkä hyvä idea osallistua opastetulle retkelle, jossa saa paljon tietoa kanoottiharrastukseen liittyen ja oppii käytännön taitoja. Samalla voi tutustua muihin asiasta innostuneisiin ulkoilmaihmisiin.

Category: Urheilu

Comments are closed.