Juoksuharrastus palkitsee, kun sen muistaa aloittaa tarpeeksi rauhallisesti

24 marraskuun, 2017 | By Lisää

Kevät tuo lisäenergiaa ja pimeän talven jälkeen urheilukin alkaa uudella tavalla kiinnostaa. Aloittaminen on tauon jälkeen tosin aina haastavaa, mutta jos jaksaa puskea läpi muutaman ensimmäisen treenikerran, helpottuu harrastus yleensä jo merkittävästi.

Juoksuharrastus

Juoksuharrastus

Tärkeää on myös aloittaa oman kunnon mukaisesti ja edetä tarpeeksi rauhallisesti, sillä näin välttyy liian nopealta kyllästymiseltä ja rasitusvammoilta.

Sopivat tavoitteet motivoivat harjoittelemaan

Juoksuharrastusta aloitettaessa on hyvä miettiä, mitä lenkeiltä haluaa. Konkreettiset tavoitteet motivoivat liikkeelle huonompinakin päivinä. Voit esimerkiksi ilmoittautua muutaman kuukauden kuluttua olevaan juoksutapahtumaan tai päättää pudottaa painoa tiettyyn pisteeseen asti. Jos sinulla ei ole aikaisempaa juoksutaustaa tai harrastuksesta on pidempi tauko, on erityisen tärkeää aloittaa maltillisesti. Aseta siis mieluummin useampia välitavoitteita kuin liian suuria odotuksia. Lenkkeihin kuuluu aluksi paljon kävelyä, jotta kunto nousisi juoksuun vaaditulle tasolle ja kroppa tottuu jälleen säännölliseen liikuntaan. Juoksu on yllättävän rankka laji ja syke nousee nopeasti. Hyvä tavoite aloittelijalle on esimerkiksi viiden kilometrin lenkin juokseminen kuukauden säännöllisen treenin jälkeen. Puolimaratonille voisi kuvitella osallistuvansa noin neljän kuukauden tavoitteellisella harjoittelulla. Tämä koskee siis perusterveitä kuntoilijoita, sairaudet saattavat hidastaa hieman kehittymistä.

Aloita lenkit rauhallisesti, voit hyvin yhdistellä juoksua ja kävelyä

Alusta asti lenkille on hyvä lähteä kolmesta viiteen kertaan viikossa, vaikka osa lenkeistä olisi kokonaankin kävelyä. Paras tapa on kuitenkin yhdistää lenkillä vuorotellen kävelyä ja juoksua, vaikka muutaman minuutin pätkissä. Aluksi lenkit voivat olla kestoltaan esimerkiksi puoli tuntia ja vähitellen aikaa voi pidentää. Juoksu rasittaa niveliä ja treenejä ei kannata yleensä asettaa liian monta peräkkäisiksi päiviksi. Juoksun ohella olisi hyvä treenata myös lihaskuntoa, sillä voimakas keskivartalo on avain oikeaan juoksuasentoon ja jaksamiseen. Keskivartalon treeni auttaa askellusta pysymään oikeana, sillä juostessa lantion kuuluu ojentua ja askelten rullata. Ryhdin täytyisi säilyä hyvänä koko lenkin läpi. Jos tuntuu, ettet jaksa kannatella itseäsi kauempaa, kannattaa vaihtaa hetkeksi kävelyyn.

Säännöllisyys tuo tuloksia

Lenkillä hyvä juoksutahti on sellainen, ettei missään vaiheessa hengästy liikaa. Tarvittaessa pitäisi samalla pystyä juttelemaan lenkkikaverin kanssa ja harjoituksen lopuksikin pitäisi olla vielä energiaa jäljellä. Oikea vauhti löytyy kokeilemalla, mutta ohjenuorana aloittelijalle sopiva tahti voisi 7-8 kilometriä tunnissa. Moni sortuu alun innostuksessa treenaamaan liian rankasti omaan kuntoon nähden, toivoen nopeampia tuloksia. Tämä kostautuu yleensä innon lopahtamisena, sillä lenkit alkavat tuntua epämiellyttäviltä. Parempi tapa on ottaa rauhallisesti ja tuntea lenkin jälkeen iloa suorituksesta. Energiaa pitäisi jäädä sen verran, että olisi voinut kuvitella juoksevansa vielä hieman pidempäänkin.

Säännöllinen harjoittelu alkaa tuoda tuloksia nopeasti. Tämän takia lenkille kannattaa suunnata huonompinakin päivinä ja tehdä silloin vaikka hieman kevyempi lenkki. Monesti into alkaa kuitenkin tarttua, kun saa itsensä ensin liikkeelle. Aluksi juoksu vaatii melko paljon päättäväisyyttä, mutta harjoittelun myötä juoksija saattaa yhä useammin löytää itsensä ns. flow-tilasta, eli on juossut pidemmän pätkän kiinnittämättä asiaan lainkaan huomiota. Juoksu on tuolloin nautinto ja askel kulkee kuin itsestään.

Category: Urheilu

Comments are closed.