Hiihtäminen on luultavasti hauskempaa kuin muistat

24 helmikuun, 2018 | By Lisää

Viime talvi suosi hiihtäjiä jopa eteläisessä Suomessa asti ja laduilla oli tungosta vielä huhtikuussakin. Hiihto alkaa olla jälleen trendikästä, vaikka monella painavat vielä ikävät muistot koulujen hiihtotunneista ja pakkopuurtamisesta.

Hiihtäminen on luultavasti hauskempaa kuin muistat

Hiihtäminen on luultavasti hauskempaa kuin muistat

Ja vaikka hiihdon aloittaminen uudelleen kiinnostaisikin, on laji ehtinyt vuosien varrella muuttua melkoisesti. Suksikaupoilla vastaan tulevat skinit ja nanot ja välinevalikoima tuntuu räjähtäneen käsiin. Mistä siis kannattaisi aloittaa vai kannattaako ollenkaan?

Välineitä tarjolla joka lähtöön –  ja tämä on hyvä asia

Vaikka hiihtovälineet ovat kehittyneet, on lajin ydin toki säilynyt samana. Hiihto on edelleen monipuolista ja nivelille hellää kuntoilua – ja mainio tapa nauttia kauniista, talvisesta luonnosta. Ladulla arjen murheet jäävät taakse ja raitis ilma tuntuu todella tuulettavan päätä. Urheilukauppaan suunnatessa on tärkeää tietää, aikooko hiihtäessään painella perinteisellä tyylillä vai suksia vapaata. Välineet eroavat toisistaan paljonkin, joten tätä kannattaa pohtia etukäteen. Aloittelijalle perinteinen tyyli voi tuntua helpommalta valinnalta, sillä siitä on monilla aikaisempaa kokemusta. Molemmissa tyyleissä olennaista on löytää tasapaino ja oikea liuku. Perinteinen tyyli on helpompi oppia, mutta luistelemalla pääsee lujempaa. Muutaman lenkin jälkeen saatat alkaa kaivata lisävauhtia.

Panosta oikeisiin varusteisiin, mutta testaa ensin mieltymyksesi

Alkuun sopivat toki vaikka vanhat kouluaikaiset sukset, jotka yleensä toimivat vain perinteisessä tyylissä. Sukset kaipaavat kuitenkin varmasti voitelua ja huoltoa. Kätevää on, jos pystyt lainaamaan muutaman kerran kaverin suksia ja kokeilemaan niillä, miltä meno tuntuu. Myös suksivuokraamoista löytyy laaja valikoima suksia kokeiltaviksi. Näin et joudu ostamaan sikaa säkissä ja harrastus jatkuu luultavasti hieman pidempään. Suksien lisäksi sauvat valitaan hiihtotyylin perusteella.

Hyvät ja juuri itselle sopivat välineet ovat olennainen osa hiihtämisen nautintoa. Aloita varusteiden hankkiminen monoista, sillä side vaikuttaa suksimallin valintaan. Sopivaan suksimalliin vaikuttavat lisäksi pituus, paino ja kuntotaso. Myyjälle kannattaa kertoa avoimesti toiveistaan, esimerkiksi siitä, jos ei halua lainkaan voidella suksia.

Pitopohjasukset tekevät ladulle lähtemisestä vaivatonta

Kokemattomalle harrastajalle kätevä valinta ovat pitopohjasukset, joita ei tarvitse erikseen voidella. Pitopohjasukset ovat tarkoitettu perinteisen tyylin hiihtoon. Yleensä paras valinta ovat nano- tai skinisukset. Skinisuksien pohjassa olevan nailonista tai mohairista valmistettu karva luistaa hyvin myötäkarvaan ja antaa pitoa vastakarvaan. Nanosukset puolestaan toimivan suksen ja lumen muodostaman kitkan avulla. Ne toimivat parhaiten märissä olosuhteissa. Skinit sopivat puolestaan lähes joka säähän.

Ota rennosti ja nauti

Tee hiihtolenkistä itsellesi mukava kokemus, jotta latu kutsuisi jatkossakin. Tarkoitus ei ole kilpailla muita vastaan, vaan nauttia omaan tahtiisi. Vauhti kiihtyy taitojen ja kokemuksen karttuessa. Valitse itsellesi sopivan helppo reitti, joka voi kulkea esimerkiksi jäällä tai pellolla. Monessa kaupungissa on hyvä valikoima reittejä, joita kaupunki ylläpitää. Näistä löytyy yleensä lisätietoa liikuntatoimen sivuilta. Suurimpia ylä- ja alamäkiä kannattaa aivan aluksi välttää, sillä ne saattavat olla aloittelijalle liian haastavia. Lenkeille kannattaa pyytää kaveri mukaan, erityisesti jos muiden hiihtäjien sekaan meneminen jännittää ensimmäisellä kerralla.

Aloita oman tasosi mukaisesti

Sopiva ensimmäinen hiihtopäivä on mahdollisimman tuuleton. Pikkupakkanen on mukava hiihtosää, paukkupakkasilla hommaa voi siirtää hieman eteenpäin. Joka säällä oikea pukeutuminen tekee hiihtämisestä huomattavasti miellyttävämpää. Toimiva asustesetti ovat yleensä tuulenpitävä takki ja housut, joiden alle voi pukea sään mukaan lisäkerroksia. Kokeile lenkillä hiihtämistä aluksi ilman sauvoja, sillä näin saat parhaan tuntuman suksiin. Samalla opit luontevasti siirtämään painon jalalta toiselle. Yhden suksen päällä on tarkoitus pysyä mahdollisimman pitkään. Voimakkaat potkut auttavat vauhdin säilyttämisessä. Kaatumista ei kannata pelätä, se on aluksi lähes väistämätöntä. Tähän sopii juuri parhaiten tasainen peltoreitti, jolloin muksahdukset ovat pehmeitä. Huomaat, että taidot karttuvat kuitenkin nopeasti.

Category: Urheilu

Comments are closed.