Hanno Möttölä on edelleen menestynein suomalainen koripalloilija

13 syyskuun, 2017 | By Lisää

Suomalainen koripalloilija Hanno Möttölä toimii nykyään valmentaja lopetettuaan aktiivisen kilpailu-uransa vuoden 2014 MM-kilpailujen jälkeen. Hän on kuitenkin edelleen koripallossa menestynein suomalainen kautta aikojen. Möttölä oli mm. ensimmäinen NBA:han edennyt suomalainen ja hän on myös yksi Suomen maajoukkueen yksi kaikkien aikojen parhaita pelaajia.

koripalloilija

koripalloilija

Nopea eteneminen NMKY:hyn ja mestaruuspeleihin

Helsingistä kotoisin oleva Möttölä aloitti koripallon lapsena Käpylän Panttereissa, mutta siirtyi pian Helsingin NMKY:hyn. Koripallon maailmaan hänet houkutteli alun perin isoveli, mutta Hanno ohitti hänet pian taidoissaan ja kunnianhimossaan. NMKY:n aikaan pelaamisesta tuli selvästi vakavampaa ja tavoitteellisempaa. Möttölän lahjakkuus pantiin merkille ja joukkuekin menestyi mainiosti, voittaen mm- C-nuorten Suomen mestaruuden ja nousi jopa kaudella 1991-1992 B-nuorten sarjaan, jossa se menestyikin yli odotusten. Kovassa seurassa pelaaminen kehitti nuoria pelaajia nopeasti ja valmentaja uskoi erityisesti Möttölän kykyihin. Seuraavalla kaudella Möttölä kuuluikin joukkueen parhaimpiin pelaajiin.

EM-kisat keskeyttivät vaihto-oppilasvuoden

Lähes kaksi metriä pitkä Möttölä näyttää koripalloilijalta myös ulkoisesti. Suomessa häntä pidetään kookkaana pelaajana, mutta NBA:n tykkien rinnalla hän vaikutti jopa hennolta. Möttölä sai ensikosketuksensa Yhdysvalloissa pelaamiseen jo vaihto-oppilaana San Antoniossa, jossa hän ei kuitenkaan saanut pelata lukion omassa joukkueessa, sillä hänellä oli jo kokemusta Suomen nuorisomaajoukkueesta. Harjoituksiin hän sai kuitenkin osallistua.

Kesken Möttölän vaihto-oppilasvuoden Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman päätti, että hän haluaa nuoren lupauksen mukaan alle 22-vuotiaiden EM-kisoihin. Näiden kisojen ja vaihto-oppilasvuonna kerätyn kokemuksen jälkeen Möttölä oli valmis HNMKY:n edustusjoukkueeseen, jonne hän nousi kaudella 1994-1995. Möttölä sai runsaasti peliaikaa SM-sarjassa, mutta peleissä hän ei yltänyt parhaimpiin suorituksiinsa. Vuonna 1995 Möttölälle tarjottiin mahdollisuutta muuttaa takaisin Yhdysvaltoihin ja pelata Utahin yliopistossa, mutta Möttölä halusi pelata kauden loppuun Suomessa. Seuraavana kesänä Los Angelesissa pelattu peli käänsi kuitenkin nuorukaisen pään ja hän muutti Utahiin syksyllä 1996.

Kovia haasteita yliopistopeleissä

Koripallon taso Utahin yliopiston joukkueessa oli kovempi, kuin mihin Möttölä oli tottunut. Aluksi hän harkitsikin palaavansa saman tien kotiin, sillä kilpailu peliajasta oli tiukkaa. Pari kuukautta yliopistossa harjoiteltuaan hän päätti kuitenkin jäädä ja nyt hänet huomasivat myös NBA:n kykyjenetsijät, vaikka fyysisyydessä Möttölä kuitenkin hävisi amerikkalaispelaajille. Utahin joukkue menestyi seuraavilla kausilla yli odotusten ja Möttölä sai vähitellen lisää peliaikaa, vaikka viimeisellä yliopistokaudella loukkaantuminen vaikeutti jäämistä NBA-valitsijoiden mieleen.

NBA

NBA

Lobbaamisesta huolimatta Möttölä ei lopulta tullut valituksi NBA:han ensimmäisellä varauskierroksella, mutta lopulta hänet varasi toisen kierroksen 40. varausnumerolla Atlanta Hawks. Toisella kierroksella valituksi tuleminen tarkoitti, että Möttölä joutui taistelemaan NBA-paikastaan kesäturnauksissa. Harjoituksissa ja turnauksissa Möttölä onnistui lopulta vakuuttamaan Hawksin päättäjät taidoistaan. Heinäkuussa vuonna 2000 Möttölä allekirjoitti sopimuksen Hawksin kanssa ja näin hänestä tuli Suomen ensimmäinen NBA:ssa pelannut koripalloilija.

Itsensä ylittämistä kerta toisensa jälkeen

Hawksin NBA-turnaukset sujuivat vaihtelevasti ja Möttölä kärsi myös loukkaantumisista. Lyhyellä peliajallaan hän teki kuitenkin vakuuttavasti pisteitä. Möttölä pelasi joukkueessa sopimuksen mukaan kaksi vuotta. Tämän jälkeen uuden NBA-sopimuksen saaminen oli kuitenkin hankalaa sääntömuutosten takia, sillä epävarmassa tilanteessa seurat eivät halunneet tehdä uusia sopimuksia. Möttölä siirtyi Eurooppaan ja pelasi komeasti eri joukkueissa. Myöhemmin hän kertoi kuitenkin katuvansa lähtöään NBA:sta.

Itsensä ylittämistä kerta toisensa jälkeen

Aktiiviuransa lopulla Möttölä pelasi Moskovan Dynamossa ja samalla hänestä tuli ensimmäinen suomalainen koripalloilija Venäjän Superliigassa. Viimeiset kilpavuotensa Euroopan tasolla hän vietti Liettuassa ja Kreikassa. Kahdentoista koripallolle omistetun vuoden jälkeen hän halusi antaa enemmän aikaa perheelleen, lopetti aktiivisen kilpauransa ja siirtyi valmentamaan.

Category: Urheilu

Comments are closed.