Haluatko kiivetä Everestin vuorelle?

22 maaliskuun, 2019 | By Lisää

Everest on maailman korkein ja tunnetuin vuori – globaali majakka ja metafora, joka on kääritty kunnioitukseen ja mysteeriin. Se on myös yksi maailman suurimmista suurista vuorista, joka tuo satoja kiipeilijöitä ja tuhansia leiriytyjiä tyypillisellä kaudella.

Haluatko kiivetä Everestin vuorelle
Haluatko kiivetä Everestin vuorelle

Everest on maailman korkein vuori (8 848 m). Se sijaitsee Nepalissa ja Tiibetissä. Useimmat kiipeävät Everestistä Nepalin puolelta. Kathmandusta, Nepalin vilkkaasta pääkaupungista, vuorikiipeilijät vievät lyhyen lennon Luklaan ja vaeltaa sitten noin 10 päivää Everest peruskampukselle. Everestin suosio kasvaa edelleen. Tyypillisessä vuodessa yli 600 ihmistä saavuttaa Everestin huipun, joka on noin puolet siitä, jotka yrittävät (tai ainakin maksaa luvista). Noin kaksi kolmasosaa kiipeilijöistä tekevät sen eteläpuolelta, Nepalista, kun taas loput lähestyvät Tiibetistä pohjoisessa. Lähes kaikki tekevät sen Everestin lyhyen kiipeilykauden aikana, yleensä muutaman viikon aikana toukokuussa, talven ja kesän välillä.

Evererestin vaarat

Vuonna 2017 kuusi ihmistä kuoli mukaan lukien kokki ja intialainen mies lähellä huippua. Seitsemäs, kuuluisa vuorikiipeilijä Ueli Steck kuoli lähellä olevalle vuorelle syksyllä, kun Everestin reitti avattiin uudelleen. Lähes 300 ihmistä tiedetään kuolleen Everestissä. Nepalin hallitus arvioi, että suurin osa heistä, ehkä 200, jää ikuisesti vuoren uumeniin.

Kaikkein tunnetuin, kuten populaarikulttuurissa kuvataan, kiipeilijät kuolevat erilaisten altistumien takia: lämpötilat ja korkea korkeus, erityisesti sen jälkeen, kun happi on loppunut ja äkilliset myrskyt. Mutta monet kiipeilijät kuolevat myös putoamisten, lumivyöryjen ja toiset terveysongelmien, kuten sydänkohtausten takia. Alue, joka on yli 8 000 metriä (n. 26 000 jalkaa), leiriltä neljälle huipulle, on nimeltään ”kuolema-alue”, koska ilma on ohutta ja siellä kiipeilijät joutuvat kohtaamaan rajuja sääolosuhteita. Kun korkeus nousee, jokainen hengitys vetää vähemmän happea keuhkoihin ja verenkiertoon, minkä vuoksi useimmat kiipeilijät, myös oppaat, käyttävät lisähappea.Tyypillisiä korkeuden vaikutuksia ovat päänsärky, pahoinvointi ja uupumus. Kuitenkin kuolema-alueella korkea korkeus aivoödeema voi aiheuttaa lihaskontrollin, puhe-, sekavuutta- ja hallusinaatioita. Suurella korkeudella keuhkojen turvotus aiheuttaa yskimistä ja hengitysvaikeuksia. Pakkasen, lumen sokeuden ja hypotermian aiheuttamat suuret uhat.

Asioita, joita on syytä harkita ennen Everestille lähtöä

Ensisijaiset esteet ovat raha ja kunto. Vaikka Nepalin hallitus on asettanut ulkomaalaisille rajoituksia – kalliita lupia, esimerkiksi tarvetta vuokrata varustaja oppaineen, ja ikävaatimus on 18 vuotta – se on vasta nyt pohtimassa tapoja rajoittaa kokeneita vuorikiipeilijöitä.

Kokonaiskustannukset kiipeämisreissulle lähtevät noin 30 000 eurosta eteenpäin. Ulkomaalaisten on ostettava Nepalin hallitukselta 11 000 euron maksava lupa ja maksettava muita palkkioita.. Jotkut tarjoavat länsimaisia ​​oppaita länsimaisille asiakkaille, jotka voivat olla kalliimpia kuin paikalliset oppaat tai jotkut hybridit kiipeilijöiden ja oppaiden välisessä suhteessa. (Esimerkiksi yksi paikallinen opas kiipeilijää kohti ja yksi länsimainen opas jokaista neljää kiipeilijää varten.) Muita merkittäviä kustannuksia ovat itse matkakulut, pyydykset, happi ja viikon ruoka ja leirintä. Tarvitset ruokaa – ja paljon sitä, jopa 10 000 kaloria päivässä. Hanki se missä tahansa muodossa. Everest ei ole terveysravinnon paikka. Syö mitä tahansa. Aina kun voit. Ja kun et voi, koska suuri korkeus saa sinut tuntemaan itsesi pahoin, syö joka tapauksessa, väkisin. Kiipeilijä menettää helposti matkan aikana jopa 20 kiloa. Joten jos löydät edestäsi vain sipsipussin, voit syödä sen hyvällä omalla tunnolla, yhdellä kerralla. Se, että se on kyllästetty rasvalla ja täytetty suolalla, ei ole mitään merkitystä. Keksejä hihassa? Joitakin suklaapatukoita? Anna palaa. Mikä tahansa kalorienergianmuoto käy. Olet Everestissä, ja todellisuus on – voit kuolla – syö mitä haluat. ”

Category: Urheilu

Comments are closed.