Haastetta elämään maailman erikoisimmilta maratoneilta

10 joulukuun, 2017 | By Lisää

Maraton on monelle juoksuharrastajalle se tavoite, joka saa jaksamaan lenkkejä silloinkin, kun ei oikeastaan huvittaisi treenata lainkaan. Maraton on upea saavutus ja sellaisen juossut voi syystäkin olla ylpeä itsestään ja suorituksestaan. Toisille riittää tämän tavoitteen saavuttaminen kerran elämässä, toiset jäävät maratoneihin koukkuun. Yhtäkkiä haluaakin kokeilla maratonia toisessa kaupungissa, parantaa omaa suoritustaan tai vain kokea tuon endorfiiniryöpyn uudelleen. Hyvä uutinen on, että maratonit eivät lopu tästä maailmasta kesken, vaan kokeiltavaa riittää niin kauan kuin oma kunto, ja joissain tapauksissa lompakon paksuus, antaa myöten.

maratoneilta

maratoneilta

The Great Wall Marathon – uusi näkökulma maailman kuuluisimpaan nähtävyyteen

Yli 6 000 kilometriä pitkä ja yli 2 000 vuotta vanha Kiinan muuri on yksi maailman todellisista ihmeistä, joka näkyy kuulemma avaruuteen asti. Turistit suuntaavat aamusta iltaan laumoittain ihailemaan tätä muinaista rakennelmaa, mutta juoksuintoinen voi ottaa vielä yhden askeleen pidemmälle. Kiinan muurilla nimittäin järjestetään myös maraton-kilpailu.

Kyseessä on fyysisestikin melkoisen rankka suoritus, sillä jo tavallisesti vaativa maraton taitetaan Kiinan kuumassa ja kosteassa ilmastossa eksoottisissa olosuhteissa, eli yleensä noin 30 asteen helteessä. Terveyssyistä matkan enimmäisajaksi onkin rajattu kahdeksan tuntia, jonka jälkeen kilpailu päättyy, vaikka kaikki eivät olisi ehtineetkään vielä maaliin. Jalat joutuvat maratonilla aina koville, mutta Kiinan muurilla juoksumatkaan kuuluu lisäksi melkoinen määrä portaita, tarkemmin sanottu 5164 kappaletta. Toisaalta maisemat ovat koko matkan ajan henkeäsalpaavat ja saavat edes hetkittäin ajatukset pois yhä väsyneemmistä lihaksista. Mikäli kilpailu kiinnostaa, siitä löytyy lisätietoa The Great Wall Marathon -nimellä. Täysipitkän maratonin lisäksi tarjolla on puolikas maraton sekä 8,5 kilometrin maisemajuoksu. Kaikilla matkoilla juoksu on varmasti ikimuistoinen elämys.

Maailman korkein maraton vaatii fysiikalta paljon

Kiinnostavatko korkeat paikat? Siinä tapauksessa Mount Everestin maraton voi olla juuri sinun juttusi. Maraton järjestetään kerran vuodessa ja kyseessä on todellakin maailman korkein maraton. Lisähaasteensa matkaan tuo se, että noin viiden kilometrin korkeudessa taivallettaessa happea on käytettävissä noin 50 prosenttia vähemmän kuin merenpinnan tasolla. Keho täytyy siis totuttaa uusiin olosuhteisiin hyvissä ajoin.

Reitti kulkee lähes koko matkan ajan alamäkeen, sillä alkukohta on 5 363 metrissä ja maali 3 540 metrissä. Tälläkään reitillä eivät siis lihakset pääse helpolla. Korkeuden ja alamäen yhdistelmä tekeekin tästä yhden maailman raskaimmista maratoneista.

Talvinen lenkki Antarktiksella

Oletko enemmän talvisten lenkkien ystävä? Siinä tapauksessa sinua voi kiinnostaa Antarktiksen jäämaraton, joka todella käydään Etelämantereella. Reitti kulkee noin 300 kilometrin päässä Etelänavalta ja sääolosuhteet ovat maratonin nimen mukaisesti arktiset – yleensä noin 20 astetta pakkasta ja tähän päälle vielä jäätävä viima. Aivan halpaa huvia ei Etelämantereella juokseminen ole, sillä kilpailun osallistumismaksut pyörivät noin 12 000 eurossa.

Vahvista itseäsi juoksun aikana viinillä, ostereilla ja juustolla

Toiset meistä haluavat ottaa juoksemisen hieman rennommin, eivätkä ainakaan kaipaa sääolosuhteiden tuomia lisähaasteita jo muutenkin rankkaan matkaan. Hyvissä tunnelmissa juostaan ainakin Ranskassa, lähellä Bourdeauxin kaupunkia.

Marathon du Medoc -kilpailussa säätila on miellyttävä ja maisemat kauniita, lisäksi kilpailijat pukeutuvat usein mielikuvituksellisiin asuihin ja kaikilla on hauskaa. Tämän lisäksi tarjoilu on kohdillaan. Matkan varrella on nimittäin 23 pysähdyspaikkaa, joissa voi maistella erilaisia viinejä ja tankata lisäksi vaikka ostereita, jäätelöä ja juustoja. Nautiskelulle on kuitenkin asetettu rajoituksensa, sillä koko matkasta täytyy silti suoriutua alle kuuden ja puolen tunnin. Karnevaalitunnelma auttaa kuitenkin jaksamaan eteenpäin, eikä kaveria jätetä!

Category: Urheilu

Comments are closed.