Avovesiuinti vaatii tekniikkaa ja staminaa

24 syyskuun, 2018 | By Lisää

Suurin osa uinnin harrastajista suuntaa uimahallin lämpöiseen suojaan tai pulikoi mukavan lämpimässä järvivedessä mökkirannassa. Tämä uintikokemuksena ei kuitenkaan kaikille riitä, joten silloin on lähdettävä syvemmille ja arvaamattomille vesille. Suomessa on ideaaliset olosuhteet tälle harrastukselle, sillä järviä ja rantaviivaa riittää.

Avovesiuinti vaatii tekniikkaa ja staminaa

Avovesiuinti vaatii tekniikkaa ja staminaa

Avovesiuinti voi olla aika ekstreemiä. Yleensä merillä ja suurilla järvien selillä vesi on todella kylmää, joten harrastus ei sovi ihan kaikille, varsinkaan sille joka kelpuuttaa kastautumiseen vain lähes trooppisia vesiä. Toisaalta, mikäli on kokemusta avantouinnista, avovesiuinti voi tuntua mukavalta. Avannossa ei tietenkään uida sellaisia matkoja mitä avovesissä, joten samankaltaisuus jääkin lähinnä vedenlämpötilaan. Avovesiuintiharrastus vaatii aika kovaa kuntoa ja ennen kaikkea oikeanlaisen uintitekniikan hallintaa. Matkat ovat yleensä aika pitkiä ja kestävät kauan. Kannattaa ehkä harjoitella pitkänmatkan uintia ensin turvallisemmissa olosuhteissa, jotta tekniikka ja kestävyys on kohdallaan, ennen uskaltautumista avovesiin. Toki ensikertalaisena ei kannata valita mitään kymmenien kilometrien uintireissua, vaan tyytyä vähän vaatimattomampaan matkaan ja mieluiten tutussa vesistössä

Välineitä uintireissulle

Voisi kuvitella ettei uimiseen nyt sen kummempia välineitä tarvita kuin speedot tai uikkarit ja ehkä uimalakki kruunaamaan asu, mutta kannattaa miettiä kuitenkin että uiminen tapahtuu avovedessä, matka voi olla pitkä ja vesillä saattaa olla muitakin liikkujia. Joten, tarpeesta riippuen, voi valita joko uimarinpoijun tai kuivapussin. Molempien tarkoitus on parantaa näkyvyyttä veneilijöille ja rannalla liikkuville, sekä toimia kuljetustaskuna. Uimarinpoiju on nimensä mukaisesti poijunkaltainen kirkasvärinen kelluva pussipoiju, siihen mahtuu vesipullo ja esimerkiksi energiapatukka. Uimarinpoiju kannattaa aikuisen painon ja siihen voi nojata jos haluaa pitää tauon. Poijussa on vedenkestävä pussi, johon voi varastoida myös esimerkiksi avaimet tai puhelimen. Poiju kulkee uimarin takana helposti. Kuivapussin tarkoitus on sama kuin poijun, tosin kuivapussissa voi kuljettaa hieman enemmän tarvikkeita kuten sellaisia joita ei halua jättää rannalle tai joita mahdollisesti tarvitsee uintiretkellä. Pusseja valmistetaan erikokoisina 20:sta 50:aan litraan. Niihin mahtuu esimerkiksi puhelin, hattu, pyyhe, tossut, eväät, vaatteet jne. Pussissa on kaksi ilmalla täytettävää osaa, jotka puhalletaan täyteen kun pussiin on ensin pakattu tarvittavat tavarat. Kelluttavat osat ovat pussissa erillisenä, joten se myös kelluu paremmin kuin perinteiset kuivapussit. Pussissa on myös ikkuna josta voi käyttää esimerkiksi puhelinta.

Uintimatkoja mielen mukaan

Avovesiuinnin harrastajat yleensä tavoittelevat myös tietynlaista matkaa. Esimekiksi vastarannalle tai saaren toiselle puolelle. Matka kannattaa arvioida mahdollisimman tarkasti, ettei tule yllätyksiä, esimerkiksi uupumalla kesken matkan. Aina on oltava tavoite ja maali mihin on menossa. Kuitenkin uintimatkojen pituus on ihan itsestä kiinni, mikäli ei aio kilpailla tässä lajissa. Luontoon menemällä ja etsimällä hetkeen sopivan uintipaikan, voi saavuttaa sen uintitavoitteen mitä juuri sillä hetkellä kaipaa, vaikka matka olisikin lyhyt. Avovesiuintia voi harjoittaa yksin, tai vaikka yhdessä jonkun samanhenkisen uintikaverin kanssa. Lehdistä voi usein lukea miten joku on uinut Englannin Kanaalin poikki tai Australiasta Uuteen Seelantiin. Avovesiuinnin harrastaminen ei tarkoita tämänkaltaisia hulluntemppuja, vaan on oikeastaan henkilökohtainen kestävyyslaji, jossa samalla on tarkoitus nauttia uimisesta. Avovesiuinti on parhaimmillaan upea harrastus, sen virkistävä vaikutus kehoon ja mieleen on uniikki kokemus. Sen parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu luonnossa uiminen ja vapauttava yksinsuorittamisen tunne. Avovesiuintia voi harrastaa missä vain, kunhan vesistö on sopiva uimiseen. Uinnin jälkeinen euforinen olotila on lähes tainnuttava.

Category: Urheilu

Comments are closed.