Amatööristä huippu-urheilijaksi – osa 2

3 syyskuun, 2018 | By Lisää

Paluu Yhdysvaltoihin oli Gunnar Bärlundille tärkeä haaste, ja hän treenasikin sitä ennen erittäin paljon ja huolella.

Hyvä harjoittelu toi tuloksia: ensimmäinen ottelu oli Eddie Coderrea vastaan ja hän hävisi jo ensimmäisessä erässä. Tätä seurannut vielä yksi voitto sai Bärlundin takaisin muotoonsa, ja yhtäkkiä hänen vastustajaksi ilmestyikin hänen vanha tuttava: argentiinalainen Alberto Lovell, joka löi GeeBeen tämän ensimmäisissä olympialaisissa vuonna 1932. Revanssi oli onnistunut ylivoimaisella pistevoitolla, minkä seurauksena Bärlund nousi taas The Ringin parhaiden nyrkkeilijöiden listalle.

Uran Huipennus

Vuosi 1938 toi GeeBeelle erittäin tärkeän ottelun Madison Square Gardenin pääareenalla. Silloin Bärlund pääsi ottelemaan Buddi Baerin kanssa, joka oli entisen nyrkkeilyn maailmanmestarin pikkuveli. Mies oli isokokoinen, mutta juuri tällaisten vastustajien kanssa GeeBee pärjäsi parhaiten, vaikka ennen ottelua kukaan ei olisi tällaiseen lopputulokseen uskonutkaan. Ottelu kesti seitsemän erää ja voitto tuli GeeBeelle. Tätä tärkeää ottelua seuranneet vielä kaksi voittoa nostivat Bärlundin maailmanlistan kakkoseksi.

Madison Square Gardenin
Madison Square Gardenin

Saman vuoden lopussa Bärlund hävisi yhden ottelun ja sen jälkeen hänen uransa lähti pikku hiljaa hiljenemään. Sanotaan pikku hiljaa, koska Bärlund otteli kansainvälisellä kärkitasolla vielä pitkään ja suurin osa hänen otteluistaan päättyi hänen voittoon. Hänen managerina on pysynyt koko ajan sama kaveri, joka aikoinaan vei hänen Yhdysvaltoihin, Paul Damski, mutta jossain vaiheessa kaikki hyvä päättyy. Vuonna 1941 Bärlund sai vastustajakseen nyrkkeilyn tähden Billy Connin, joka sitä ennen piti näiden aikojen parasta nyrkkeilijää Joe Louisia hyvin tiukoilla, ja vaikka hän ei voittanut, Connia pidettiin hyvin vahvana vastustajana. Bärlundin ja Connin välinen ottelu ehti kestää jo kahdeksan erän ajan, mutta puhdasta ja kaunista voittoa ei kuitenkaan tullut: Bärlundin manageri Damski luovutti ottelun Connille omasta aloitteestaan. Jälkeen päin tapauksesta puhuttiin, että tarkoitus oli saada Connille MM-ottelu Louisia vastaan, mutta poliittiset viritykset eivät GeeBeetä paljon kiinnostaneet ja hän kieltäytyi Paul Damskin palveluista saman tien.

Rauhallinen Lähtö

Vuonna 1947, kun Bärlund oli jo 36 vuotta vanha, hän kävi jäähyväisottelun Suomessa. Silloin hän tyrmäsi Denis Julianin, mutta ei osannut pysähtyä ja hänellä oli vielä kaksi ottelua, mutta ne olivat jo viimeisiä. Lopputulokset olivat hyvät: 55 voittoa, joista 27 tyrmäysvoittoa, 30 häviötä ja yksi ratkaisematon ottelu. Vaikka Bärlund oli suomalainen, Yhdysvalloista tuli jo hänen toinen kotinsa, joten hän jäi asumaan sinne ja samana vuonna hankki myös Yhdisvaltojen kansalaisuuden. Tämä ei kuitenkaan kertaakaan tarkoittanut sitä, että Bärlund olisi unohtanut Suomen: päinvastoin, hän kävi Suomessa säännöllisesti. Urheilu-uran jälkeen Bärlund asui eläkkeelle jäämiseen saakka New Yorkissa ja teki siellä töitä telakalla, ja eläkkeelle jäätyään hän muutti Floridaan vaimonsa kanssa. Ajan myötä huippu-urheilijatkin vanhenevat, ja samaa tapahtui myös Bärlundille. Lisäksi hän alkoi kärsiä alzheimerin taudista ja lopuksi nukkui pois vuoden 1982 elokuussa Floridassa 71 vuoden iässä. Suomen Työväen Urheiluliitto järjesti samana vuonna ensimmäisen nyrkkeilyturnauksen, joka sai nimekseen GeeBee-turnaus, ja se järjestetään vuosittain Helsingin urheilutalossa nykyisinkin. Helsingin Vallilasta löytyy vuonna 1991 Gunnar Bärlundille pystytetty patsas: Vallila oli hänen kotiseutua.

Bärlund on merkittävä henkilö koko Suomen urheilulle. Hän on ainoa Madison Square Gardenin pääareenalla esiintynyt suomalainen ja ainoa suomalaisnyrkkeilijä, jonka kuva oli kerran The Ring -lehden kannessa. Tänä päivänä on vaikea arvioida, pystyykö kukaan muu suomalaisnyrkkeilijä vastaaviin tuloksiin, mutta toivottavasti joku nykyajan pikkupoika ottaa vielä edesmenneestä GeeBeestä mallia ja tuo Suomelle uutta nyrkkeilymainetta.

Category: Urheilu

Comments are closed.