Amatööristä huippu-urheilijaksi – osa 1

26 elokuun, 2018 | By Lisää

Suomessa riittää urheilun tähtiä, ja osa heistä on pystynyt saavuttamaan sen verran merkittäviä tuloksia, että heitä muistetaan tänäkin päivänä koko maailmassa. Suomalaisen nyrkkeilyn lyömättömäksi tähdeksi pystyi aikoinaan kasvamaan Gunnar Bärlund, joka tunnetaan myös lyhennetyllä nimellään GeeBee. Hän on tehnyt koko maallemme merkittäviä tuloksia sekä nyrkkeilyssä että muutenkin kaikista urheilijoista puheen ollen.

Amatööristä huippu-urheilijaksi – osa
Amatööristä huippu-urheilijaksi – osa

Lapsuuden Haasteita

Bärlund syntyi Helsingissä vuonna 1911 ja lapsena ei näyttänyt mitään merkkejä mistään urheilulahjakkuudesta. Itse asiassa, kaikki oli tavallista huonompaa: pieni GeeBee oli sen verran hento, että hänen ei edes tarvinnut käydä koulun voimistelutunneilla, joilta hän sai vapautuksen. Myös luonteensa ei viitannut millään tavalla siihen, että hänestä tulisi huippunyrkkeilijä: Bärlund oli hyvin ujo ja hävisi usein kaduilla tapahtuvissa poikien tappeluissa. Teini-ikäisenä hän kuitenkin päätti, että asiaan pitää saada muutosta ja luki ruotsalaisesta nyrkkeilylehdestä treenineuvoja; samoina aikoina hän alkoi harjoitella nyrkkeilyä myös paikallisessa seurassa. Ensimmäisen amatööriottelun tuloksena oli Bärlundin häviö.

Nopeaa Kehitystä

Yksi häviö ei kuitenkaan ollut vielä mikään diagnoosi, Bärlund ajatteli, ja säännöllisellä harjoittelulla alkoi pikku hiljaa tekemään menestystä. Siinä vaiheessa, kun hän kasvoi fyysisesti jo oikeaksi mieheksi, hänen menestys Suomessa oli nopea ja hän pääsi Suomen nyrkkeilijälistojen kärkeen. Kansainvälistäkin urheilua mahtui aikatauluun hyvin, ja jo siinä vaiheessa, kun GeeBee oli vasta 21-vuotias nuori mies, hänestä kuviteltiin tulevan Los Angelesin vuoden 1932 olympialaisten mitalisti. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka hän kisoihin osallistuikin: argentiinalainen nyrkkeilijä Alberto Lovelli löi GeeBeen jo heti avausottelussa 3-0 ja Bärlund lähti kotiin mitaleitta.

Kahden vuoden kuluttua näistä olympialaisista Budapestissa järjestettiin EM-kisat, joihin GeeBeen oli vaikea päästä rahaongelmien takia. Nyrkkeilyliitto oli köyhä eikä rahaa riittänyt edes yhden urheilijan lähettämiseen näihin kilpailuihin. Yllättäen asiassa auttoivat ruotsalaiset, ja GeeBee ei pettänyt odotuksia: hän ei hävinnyt kilpailuissa yhtään ottelua ja voitti koko setin. Sen jälkeen hän siirtyi jo ammattilaisten nyrkkeilijöiden piiriin, missä hänen ensimmäinen ottelunsa tapahtui englantilaista Jeff Wilsonia vastaan. GeeBeelle tuli tyrmäysvoitto, mutta jo seuraava ottelu oli taas hävitty diskauksella. Kyse oli siitä, että ottelu oli saksalaista Arnold Köbliniä vastaan, josta myöhemmin tuli Euroopan mestari; ottelun aikana GeeBee löi vastustajaa liian alas ja siihen ottelu päättyi. Revanssi onnistui jo seuraavan vuoden toukokuussa Helsingissä. Tuo ammattinyrkkeilytapahtuma sai ennätyksellisesti suosiota: se oli ensimmäinen Suomessa.

Ammattiurheilijoiden Luvattu Maa

Vuonna 1935 GeeBee teki paljon hyviä voittoja. Yllättävän hyvin hän menestyi suurikokoisten vastustajien kanssa, kun taas pienemmät ja hyvin nopeasti liikkuvat nyrkkeilijät tuottivat hänelle silloin tällöin vaikeuksia. Myös vuosi 1936 oli tuloksiltaan hyvä, ja GeeBee otteli koko Euroopassa erilaisten nyrkkeilijöiden kanssa siihen saakka, kunnes nousi eurooppalaisen nyrkkeilyn top-listoille. Niin kuin moni muukin ammattiurheilija, GeeBee oli haaveillut lähdöstä Yhdysvaltoihin, missä hän voisi avata potentiaalinsa entistä paremmin. Ja se onnistui: manageri vaihtui kokeneempaan ja matka alkoi. Urheilijoiden luvattu maa ei kuitenkaan tullut avoimin sylin vastaan uutta urheilijaa: lupaavasti kolmella kovalla voitolla alkanut matka sekä neljäs sija The Ring -lehden maailmanlistalla olivat menneisyyttä jo seuraavana vuonna, kun yhden voiton jälkeen seurasi kaksi tappiota. Bärlund palasi Suomeen, kävi kerran ottelemassa Englannissa ja taas hävisi. Siinä vaiheessa GeeBee oli jo pohtinut uransa tulevaisuutta tummemmissa sävyissä, mutta muutaman kuukauden päästä palasi takaisin Yhdysvaltoihin kokeilemaan onneaan vielä kerran – ja tarina hänen seikkailuistaan jatkuu seuraavassa kirjoituksessa.

Category: Urheilu

Comments are closed.